fbpx
Meny
Eva Christiernin, ordförande Uppsala Fairtrade City, och Ulrika Urey, generalsekreterare Fairtrade Sverige. som tillsammans håller ett diplom.
Eva Christiernin, ordförande Uppsala Fairtrade City, och Ulrika Urey, generalsekreterare Fairtrade Sverige. Foto: Fairtrade Sverige

”Vi är på allvar med och skapar en bättre värld”

Den 13 oktober mottog Uppsala kommun utmärkelsen Årets Fairtrade City vid en ceremoni i stadshuset. Eva Christiernin (S), kommunalråd och ordförande för Uppsala Fairtrade City, tycker att kommunen använder det lokala arbetet för att göra skillnad för människor på riktigt.
– Vi skulle aldrig acceptera slavliknande arbetsvillkor eller barnarbete i vårt land, så varför ska vi bidra till det när vi handlar?

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Jätteroligt! Vi är väldigt stolta över vårt breda samarbete kring Fairtrade i Uppsala. Utmärkelsen ger oss ökad energi att fortsätta och utveckla vårt arbete för en bättre värld.

Vad betyder utmärkelsen för Uppsala?

– Det betyder väldigt mycket. Det finns en stor medvetenhet bland Uppsalaborna och många engagerar sig i rättvisefrågor. Det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Är det någon särskild händelse under året som du vill lyfta fram?

– Våra gemensamma utåtriktade aktiviteter, såklart. Men också att våra engagerade styrgruppsmedlemmar har efterfrågats vid exempelvis skolundervisning och idrottsarrangemang.

Vilka utmaningar ser du med att arbeta med hållbar och etisk konsumtion?

– Vi vill samla fler till vårt samarbete. Ju fler vi är, desto mer kan vi göra. Sedan vill vi fortsätta att upphandla fler rättvisemärkta produkter. Vi har kommit en bra bit, men vi ser att andra kommuner har hittat nya produkter. Det ska vi kika på!

Hur ska ni arbeta framåt?

– Vi fortsätter på det sätt som passar oss bäst: tillsammans. Vi är många som sprider budskapet om schysst handel och arbetet med att samla fler är något vi bär tillsammans. Styrgruppens medlemmar samlar en bred kompetens – vi är fiffiga tillsammans.

Har ni några råd till andra kommuner?

– Genom Fairtrade använder vi vårt lokala arbete för att göra skillnad för människor på riktigt. Vi skulle aldrig acceptera slavliknande arbetsvillkor eller barnarbete i vårt land, så varför ska vi bidra till det när vi handlar? Genom att våga sätta ner foten, ställa krav och handla schysst är vi på allvar med och skapar en bättre värld. Det handlar inte om politiska ståndpunkter, det handlar och värdighet och mänsklighet.

Medlemmar urs styrgruppen för Uppsala Fairtrade City samt representanter för Fairtrade Sverige.
Medlemmar ur styrgruppen för Uppsala Fairtrade City samt representanter för Fairtrade Sverige.
Foto: Fairtrade Sverige.
Dela