fbpx
Meny
Recept: Dubai-choklad i schysst pralintappning
Foto: Fairtrade Sverige

Recept: Dubai-choklad i schysst pralintappning

Bli poppis på nyårsfesten med de här glittriga pralinversionerna av den virala trenden: Dubai-choklad – men med schyssta ingredienser.

Har du hört talas om den senaste desserttrenden som tagit världen med storm? Dubai-chokladen har blivit viral på sociala medier tack vare sin lyxiga framtoning, oemotståndliga smak och enkla tillagningssätt. Den här chokladen kombinerar rika, krämiga smaker med en touch av elegans, vilket gör den perfekt för både vardagslyx och festligare tillfällen. Nu kan du enkelt återskapa den hemma och imponera på dina gäster med denna trendiga godsak! Här har vi gjort den i form av praliner så att det känns lite extra festligt att bjuda på.

Har du ingen pralinform kan du använda dig av isformar, muffinsformar eller klä fördjupningarna i en äggkartong med lite plastfolie och använda den. Eller så använder du en helt vanlig ugnsform och får en stor chokladkaka. Vi kan lova att det blir gott hur du än gör.

Det är viktigt att du temperar chokladen ordentligt, för att få till det där ”knäcket” när chokladen bryts.

Varför Dubai-choklad på Fairtrade-ingredienser?

Orden Dubai och Fairtrade kanske inte känns som den mest givna kombinationen, men de här pralinerna delar bara det virala namnet, som har sitt ursprung i att ingredienser som pistagekräm och nötter ger en känsla av lyx. Chokladen vi använder i Sverige kommer oftast inte från Dubai utan från Västafrika, där kakaoodlare ofta kämpar hårt för att kunna försörja sig på sitt arbete. Ibland tjänar de så lite att de inte ser något alternativ till att låta barnen arbeta i stället för att gå i skolan. Här har vi använt Fairtrade-märkt choklad, vilket innebär att du med gott samvete kan njuta av de här tjusiga pralinerna utan att behöva oroa dig för att odlaren inte fått betalt. Läs mer om hur Fairtrade motverkar barnarbete och arbetar för att alla människor ska kunna leva på sin inkomst.

Så gör du praliner med Dubai-choklad

Du behöver:

200 g ljus Fairtrade-choklad
200 g kadayif-deg
1 dl pistagenötter
1 halv burk pistagekräm
Lite smör till stekning
Guldpulver till dekoration
… och gärna en pralinform…

Gör så här:

Börja med att temperera chokladen. Fyll pralinformen (eller isformen, eller muffinsformen!) med chokladen och häll sedan ut den igen, så att det bara blir lite choklad kvar längs kanterna.

Under tiden: Hacka nötter och blanda med pistagekrämen. Stek upp kadayif-degen i smör. Vänd ner degen, lite i taget, i pistageblandningen.

När chokladskalet stelnat, klicka i lite pistageblandning. Temperera chokladresterna på nytt och täck pralinerna med choklad. In i kyl och sedan är det bara att vänta en stund innan pralinerna kan tas ut ur formen. Pensla på lite guldpulver. Njut!

Dela