Vad är EUDR? Allt du behöver veta om EU:s lag mot avskogning
“EU:s förordning om avskogningsfria produkter” förkortat “EUDR” är ett initiativ för att minska avskogning kopplad till EU:s handel och konsumtion. EU:s samlade konsumtion uppskattas stå för 10 % av världens totala avskogning.
Lagen syftar till att säkerställa att produkter som importeras, exporteras eller säljs inom unionen inte bidragit till avskogning. Avskogningsförordningen, som EUDR även kallas, infördes redan 29 juni 2023 och skulle få effekt 30 december 2024. Men tidsplanen har mött kritik från flera håll – däribland Fairtrade – på grund av det omfattande arbete som krävs för att leva upp till de nya kraven. Den 17 december kom beskedet att EU nu skjuter upp förordningen i 12 månader.
EUDR innebär att företag som importerar, exporterar eller säljer till EU måste kunna spåra var råvarorna kommer ifrån och redovisa att de inte bidragit till avskogning efter 2020. Detta krav brukar kallas “Due Diligence” eller tillbörlig aktsamhet. EUDR betyder även att odlare som vill kunna sälja produkter för export till EU måste redovisa för sina köpare var produktionen har skett – och att marken de brukat följer kraven. Redovisningen kräver omfattande dokumentation och även tillgång till modern teknik som många småskaliga odlare i familjejordbruk i länder med utbredd fattigdom i dag saknar. Det kvarstår dessutom oklarheter gällande både implementeringen och kostnadsfördelningen.
Varför EUDR? Avskogning driver klimatförändringar
EUDR har sitt ursprung i EU:s gröna giv (The European Green Deal), där unionen strävar efter att nå klimatneutralitet till 2050 och skydda ekosystem världen över. Ett sätt att uppnå detta är att upphöra med aktiviteter som möjliggör avskogning eftersom det hotar biologisk mångfald och driver på klimatförändringar. Skogar är hem till majoriteten av landlevande djur på planeten och motverkar klimatförändringar genom att ta in koldioxid från atmosfären. Samtidigt kommer 23% av växthusgaserna som släpps ut från aktiviteter som jord- och skogsbruk. Enligt EU-kommissionen kommer EUDR innebära att utsläppen av koldioxid minskar med 32 miljoner ton per år.
Avskogning orsakas till stor del av produktionen av jordbruksråvaror som efterfrågas kraftigt inom EU. De varor som berörs är sojabönor, palmolja, nötkött, kakao, kaffe och träprodukter. Palmolja och soja är de största bovarna, med ansvar för över hälften av all global avskogning.
Lagen introducerar krav på företagen att använda geolokaliseringsdata och satellitövervakning för att visa att marken där råvarorna odlats inte har utsatts för avskogning efter 2020. Detta är ett försök att skapa transparens och spårbarhet i leverantörskedjorna och säkerställa att EU:s konsumtion inte bidrar till ytterligare avskogning.
Fairtrade, tillsammans med många andra hållbarhetsorganisationer runtom i världen, välkomnar initiativet och står bakom dess övergripande mål att skapa mer hållbara leverantörskedjor och stoppa avskogningen i världen.
Utmaningar i genomförandet
Men utformningen av EUDR – och allra främst den tänkta tidsplanen – har mött kritik. Småskaliga odlare, som ofta redan är ekonomiskt utsatta, förväntas nu samla in och redovisa detaljerad geodata om sina odlingar. Dessa krav innebär betydande kostnader i tid och resurser och många saknar tillgång till nödvändig utbildning, teknik eller finansiering. För odlare vars mark är maximalt fyra hektar och inte identifierats som högrisk räcker det att ange GPS-koordinater för mitten av odlingsmarken. För odlare vars mark är identifierad som högrisk eller med över fyra hektar odlingsmark krävs så kallade polygoner för att mäta gränserna för odlingsmarken. Måtten kan antingen tas genom att ta med sig en mobil enhet med GPS och ta måtten på plats på fälten eller på distans via en viss mjukvara. Att hämta in pålitliga GPS-koordinater kräver en god signal och kan försvåras av väder och terräng.
Kostnaden för att följa lagen, inklusive riskbedömningar och satellitövervakning, har skapat en debatt om vem som bör bära ansvaret – odlare, köpare eller EU-länderna själva? Denna osäkerhet har blivit särskilt påtaglig eftersom lagen riskerar att utestänga aktörer från marknaden om de inte hinner uppfylla kraven i tid, vilket kan bli förödande för småskaliga odlare världen över.
EUDR skjuts upp med 12 månader
Med tanke på dessa utmaningar har EU beslutat att skjuta upp införandet av EUDR med ett år, från det ursprungliga startdatumet i december 2024 till december 2025. System för insamling och hantering av geodata är inte färdigställda, och kontrollorgan i EU är ännu inte fullt operativa. Genom att förlänga tidsfristen hoppas EU ge aktörer tid att anpassa sig och undvika att utesluta producenter som annars inte hinner implementera nödvändiga förändringar.
Konsekvenser för småskaliga odlare
För småskaliga odlare innebär EUDR både möjligheter och risker. På den positiva sidan skapar lagen incitament för hållbar produktion och ger odlare som redan har ett fokus på hållbarhet, exempelvis de som är Fairtrade-certifierade, en fördel. Fairtrades kriterier innefattar redan krav på att inte odla på avskogad mark, och många kooperativ har investerat i skogsskydd och klimatresistenta metoder.
Samtidigt saknar odlare ofta resurser för att samla in geodata eller följa andra aspekter av lagen, vilket riskerar att stänga dem ute från EU:s marknad. Dessutom har frågan om äganderätt till insamlade data blivit en känslig punkt. Data som används för att säkerställa spårbarhet är värdefull eftersom den visar vilka aktörer som får tillgång till EU:s marknad och vilken mark som kan användas för att producera varor till försäljning i EU. Fairtrade har argumenterat för att denna data ska ägas av kooperativen själva, inte av andra aktörer som inköpare och importörer. För Fairtrade-certifierade odlare kommer så också att vara fallet, tack vare ett partnerskap med satellitövervakningsföretaget Satelligence. Fairtrade-kooperativen samlar in datan från enskilda medlemmars kaffeodlingar. Därefter verifierar Satelligence denna data så att kooperativen sedan kan dela informationen med sina kommersiella partners. Ägandeskapet av värdefulla geodata blir ytterligare ett led i Fairtrades strävan att öka odlares egenmakt och inflytande på världsmarknaden.
För odlare utan stöd eller erfarenhet av certifiering är situationen dock mer komplicerad och riskerar – om genomförandet inte ses över – att låsa in människor i fattigdom i stället för att vara en del av en holistisk hållbarhetslösning.
Vägen framåt
I en tid då klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald kräver snabba och omfattande åtgärder, är EUDR både en utmaning och en möjlighet att skapa långsiktig förändring i hur EU konsumerar och handlar. Förlängningen av tidsplanen är ett steg i rätt riktning, men ytterligare åtgärder krävs för att säkerställa att småskaliga odlare inte marginaliseras i processen.
Beslutet att skjuta upp införandet av kraven i EUDR med ett år röstades officiellt igenom den 17 december.
FAIRTRADE: KAKAO OCH KAFFE
Av de råvaror som kopplas till avskogning arbetar Fairtrade främst med kakao och kaffe. Globalt står kakao för ungefär 7,5% och kaffe för ungefär 7% av avskogning. Fairtrade-certifierade kakao- och kaffeodlare är bättre förberedda inför EUDR eftersom Fairtrade-kriterierna redan förbjuder att kakao odlats på mark som avskogats efter sista december 2018 och att kaffe odlats på mark som avskogats efter första januari 2014. Samtidigt odlas kakao och kaffe ofta inom mycket småskaliga familjejordbruk, där resurserna redan är knappa. Läs mer om Fairtrade-certifierad kakao– och kaffeodling.