Engagerad odlare vill få fler att upptäcka Fairtrade
José Luis Bellia driver vinodlingen som hans farfar en gång startade. Som del av det argentinska Fairtrade-certifierade kooperativet La Riojana var han på plats på vinmässan Prowein, som arrangerades i tyska Düsseldorf under ett par dagar i mars.
José Luis var 24 år när han tog examen som agronom, men hade under flera år innan dess arbetat sida vid sida med sin pappa och farfar på familjens vinodling. Numera har José Luis fyllt 66 år, har inkluderat sin son i arbetet och föreställer sig en framtid där barnbarnen kan föra familjetraditionen vidare. En hel del har förändrats sedan kooperativet startade för 84 år sedan.
– På min farfars tid krävdes både muskler och råstyrka eftersom arbetet sköttes med hästar. Under min tid har den teknologiska utvecklingen bland annat möjliggjort övergången från att vattna för hand till energisparande droppbevattning. Vi tar tillvara solenergin och odlar ekologiskt, säger han.
För José Luis är Fairtrade både en möjlighet och en livsstil.
– Det är ett sätt att förkroppsliga det jag älskar och försöka förmedla det. Man måste samarbeta och känna sig säker på att produkten, fram till dess att pengarna når mig, följer en rättvis väg, förklarar han.

José Luis Bellia på sin Fairtrade-certifierade vinodling i Argentina. Foto: La Riojana.
Den premie som genom Fairtrade-certifieringen betalas ut till kooperativet har möjliggjort ett flertal investeringar i lokalsamhället. Bland annat har tillgången till rent vatten säkrats i den närliggande byn Tilimuqui, en plats som har en personlig koppling för José Luis.
– Min farmor växte upp i de trakterna, där invånarna tidigare fick dricka direkt från samma bevattningskanal som användes till jordbruket. Idag har de tillgång till rent vatten direkt ur kranen, berättar han.
I samma område har en skola kunnat byggas. Dit strömmar dagligen ungefär 500 barn från närliggande byar och från kooperativets odlingar.
– Byn har 300 invånare och under åtta timmar varje dag växer den till storleken av två byar. Barnen till våra anställda får varje år ett start-kit innan de börjar skolan, med anteckningsböcker och annat de behöver. Och i slutet av terminen får mellan 60 och 70 barn och barnbarn till medlemmar samt barn till anställda på vingården, stipendium så att premien även kommer dem till del.
Några kilometer från skolan har ett hälsocenter för barn- och mödravård byggts, vilket möjliggjorts av premien. Traktorer och andra jordbruksmaskiner har köpts in till kooperativet och bevattningsgrupper har startats, som säkerställer att vatten från berget når dalens odlingar. Dessutom har kooperativets medlemmar kunnat utbildas i allt från sociala frågor till hållbara odlingsmetoder och buteljering.
José Luis ser på Fairtrade som ett verktyg för att ge verksamheten kontinuitet och för att säkerställa att hans familj och framtida generationer kan driva vinodlingen vidare. För klimatförändringarnas påverkan på odlingarna blir alltmer påtaglig och kräver anpassning.
– Temperaturökningen har gjort att druvorna mognar tidigare och i år har vi skördat nästan sju dagar tidigare än förra året. Vinrankorna behöver också mer vatten på grund av de högre temperaturerna.
Att vara på vinmässan Prowein i Düsseldorf är en möjlighet för José Luis att träffa andra producenter. Att på plats se sitt vin med både Fairtrade-märket och den ekologiska märkningen, ger en stark känsla av stolthet. Det är även en möjlighet att informera mässans besökare om La Riojana-kooperativets över 300 medlemmar och betydelsen av att välja Fairtrade. José Luis tar hjälp av en fotbollsmetafor för att förklara:
– För att kunna spela VM-finalen behöver du gå in på planen, så att säga. Så det är både med stor stolthet men det är också ett stort åtagande att vara här. I kooperativet arbetar vi varje dag från soluppgång till solnedgång. När du väljer att köpa Fairtrade-märkt vin från La Riojana köper du inte bara en produkt utan du bidrar till utbildning, hälsa och välbefinnande.
Den kunskapen är viktig att förmedla vidare, avslutar José Luis, för att strax därefter försvinna i mässans myller.