Prevas går med i “Fairtrade på jobbet” – lyfter hållbarhetsarbetet
Tre av fyra svenskar vill ha hållbart och etiskt producerat kaffe på sin arbetsplats, enligt en ny opinionsundersökning från Verian. I Västerås har bolaget Prevas tagit fasta på detta – och blir nu en del av konceptet “Fairtrade på jobbet”.
Det innebär att omkring 250 anställda och kunder på Prevas huvudkontor i Västerås och Mälardalen nu serveras Fairtrade-märkt kaffe, te, bananer och chokladdryck – produkter som bidrar till bättre villkor för odlare i länder med utbredd fattigdom.
– För oss är satsningen en viktig del av att vara en attraktiv arbetsgivare och en partner som lever våra värderingar i praktiken. Vi vill visa våra kunder och medarbetare att hållbarhet inte bara är något vi pratar om – det är något vi gör, säger Helena Lundin, kommunikations- och hållbarhetschef på Prevas.
Västerås stad är sedan 2010 diplomerad Fairtrade City, och Prevas initiativ ligger helt i linje med kommunens ambitioner att främja rättvisa och hållbara val – både bland medborgare och företag.
– Det är glädjande att så många ser kopplingen mellan hållbarhet och de val vi gör på arbetsplatsen. Det visar att hållbarhet kan genomsyra alla delar av arbetslivet – från de större strategiska besluten till de vardagliga handlingarna. Genom att välja etiskt producerat kaffe kan företag både visa sitt engagemang för hållbarhet och göra en konkret skillnad, säger Cecilia Jaukkuri, kundansvarig på Fairtrade Sverige.
Om Fairtrade på jobbet
”Fairtrade på jobbet” är en satsning som arbetsplatser runtom i Sverige kan göra för att på ett enkelt och vardagsnära sätt arbeta med hållbarhetsfrågor gentemot sina medarbetare, kunder och intressenter. Genom att byta till Fairtrade-kaffe integreras hållbarhetsperspektivet i det dagliga arbetet. Frivilligt är också att byta ut andra produkter och till exempel erbjuda Fairtrade-bananer, Fairtrade-socker och Fairtrade-choklad. Många av de produkter som erbjuds på arbetsplatser runt om i Sverige odlas i länder med utbredd fattigdom, där arbetsvillkoren ofta är svåra och klimatförändringarna redan har stor påverkan på människors liv och arbete. Att välja Fairtrade gör skillnad – för odlare, anställda och klimatet!
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Verian (tidigare Kantar Sifo) på uppdrag av Fairtrade Sverige 10–26 mars 2025.
På frågan: ”Anser du att din arbetsgivare borde servera etiskt och hållbart producerat kaffe på din arbetsplats?”, svarade:
- 75 procent Ja
- 8 procent Nej
- 17 procent Tveksam/Vet ej