Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade!

Vad är grejen med så mycket Fairtrade? Jo, när vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade betyder en tryggare familje­ekonomi, bättre arbets­villkor och hållbara jordbruks­metoder. På köpet kommer handlings­kraft och en större framtidstro. Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade, helt enkelt.

Fairtrade bekämpar fattigdom med handel

Vart femte barn och var tionde vuxen i världen lever i extrem fattigdom. Fairtrade handlar om fattigdoms­bekämpning genom en mer hållbar världshandel. Målet är att alla ska kunna leva på sitt arbete. På certifierade plantager får anställda en garanterad minimilön och Fairtrades minimipris gör det lättare för odlare att planera sin framtid.

Kvinna i förkläde som packar bananer

”Bra sjukvård och utbildning till våra barn är det viktigaste för mig. Båda de sakerna har vi fått tack vare Fairtrade. Dessutom är lönen mycket bättre på Fairtrade-plantager. Med det jag tjänar här kan jag leva ett bra liv med min familj.”

Claudia Sanchez, anställd på bananplantage, Dominikanska republiken. Foto: Christian Nusch.

Skola för alla barn

För första gången på 20 år har barnarbete ökat i världen. Idag arbetar 160 miljoner barn. Den främsta orsaken är fattigdom – när vuxna inte tjänar tillräckligt tvingas barnen arbeta i stället för att gå i skolan.

Fairtrades minimipris bidrar till en stabilare familje­ekonomi för odlarna och premien används ofta för att bekosta skolavgifter, skol­byggnader, skolskjuts och läromedel.

Man som håller i machete och kakaofrukt

”Förutom att jag har börjat odla mer hållbart och lärt mig om miljöhänsyn, har Fairtrade möjliggjort för mina barn att gå i skolan och att vi alla kämpar för att stoppa barnarbete.”

Kwaku Twumasi, kakaoodlare, Ghana. Foto: Francis Kokoroko.

Mer inflytande för kvinnor

Jämställdhet är en förutsättning för en demokratisk och hållbar utveckling – och för att utrota fattigdom. Om jordbrukande kvinnor får samma förutsättningar som männen skulle mer än 100 miljoner fler människor slippa gå hungriga.

Fairtrade jobbar aktivt för att stärka kvinnors inflytande och själv­bestämmande. Utbildnings­satsningar har bidragit till att fler kvinnor nått ledar­positioner – och fått mer inflytande i jordbruket.

Kvinna på rosplantage som håller upp några rosblad

”Tidigare hade vi problem med sexuella trakasserier och kränkningar. Nu agerar vi mot sådant. Sedan vi blev Fairtrade-certifierade har allt förändrats. Kvinnorna här har börjat inse att de kan göra allt som män kan.”

Agnes Chebii, anställd på rosplantage, Kenya. Foto: Christoph Köstlin.

Omställning som gynnar klimatet

Jordens arter dör ut och klimat­förändringarna hotar mattillgången i världen, därför krävs en omställning till ett hållbart jordbruk. Fairtrade arbetar för att främja biologisk mångfald och uppmuntrar till ekologisk produktion genom ett extra prispåslag till odlarna. De får stöd i att bedöma vilka klimatrisker de står inför och utbildning i hur de kan anpassa jordbruket.

Man på kaffeplantage som visar några kaffebär

”Vissa år regnar det hela tiden, andra är sommaren ovanligt lång. Men vi får utbildning genom Fairtrade och kan därför minska effekterna av klimat­förändringarna.”

Edgar Chasquero Ocaña, kaffeodlare, Peru. Foto: Christoph Köstlin.

Tygkasse full av olika Fairtrade-märkta produkter

Tävla om en kasse full av Fairtrade-favoriter!

Tävlingen är avslutad.

Handla Fairtrade

När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en schysstare världshandel. I Sverige finns det 3 200 Fairtrade-märkta produkter att välja mellan! Här är några du kan hålla utkik efter i mataffären.

Kaffe

Fairtrade-märkt kaffe hittar du i de flesta livsmedelsbutiker. Förutom bryggkaffe kan du även hitta hela bönor, snabbkaffe, kaffekapslar och iskaffe som är Fairtrade-märkt.

 

Bananer

Fairtrade-bananer hittar du hos Lidl, Mathem,  Willys, Pressbyrån och 7-Eleven samt i vissa Coop, City Gross, Hemköp och Ica-butiker.

 

Kakao

Fairtrade-märkt kakao  hittar du i de allra flesta matbutiker.

 

Choklad

Sortimentet av Fairtrade-choklad växer ständigt och det finns många sorter att välja på, från lyxchoklad till enklare bakchoklad.

 

Rosor

Fairtrade-märkta rosor hittar du alltid hos Interflora, Lidl, Willys och Hemköp, samt ofta även hos Coop, Ica, City Gross och Euroflorist.

 

Godsaker

Visste du att även glass, godis och fikabröd kan vara Fairtrade-märkt? I dina godsaker kan det bland annat finnas Fairtrade-märkt socker och kakao.

 

Te

Det finns många Fairtrade-märkta teer att välja på – oavsett om du dricker svart, grönt, rött eller vitt te!

 

Nötter och kokos

Cashewnötter, kokosolja, kokosmjölk, riven kokos och kokoschips finns ofta som Fairtrade.

 

Socker

I sockerhyllan kan du hitta flera typer av socker som är Fairtrade-märkt, t.ex. rörsocker strö, muscavadosocker och florsocker.

 

Kryddor

Håll utkik efter Fairtrade-märkt svartpeppar, vitpeppar, gurkmeja, ingefära och vanilj. Fairtrade-kryddor kan också finnas i t.ex. te, glass och läsk.

Handla Fairtrade här:

City Gross logotype   FairTrade Återförsäljarnas logoype  Hemköp logotyp  Ica logotyp   Lidls logotype   Mathem logotypeWillys logotyp

Fairtrade är en internationell certifiering och aktör för en mer hållbar världshandel med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. När du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade arbets- och levnadsvillkor.