Meny

Angel Oyola, bananodlare, Ecuador

För Angel Oyola, bananodlare i Ecuador, innebär Fairtrade en möjlighet att äntligen kunna försörja familjen – och planera för sina barns framtid.

Angel är 56 år och bor tillsammans med sin fru och sina tre barn i småstaden El Guabo i södra Ecuador, nära gränsen till Peru. Några mil från hemmet har Angel tio hektar mark där han sedan över 20 år odlar bananer för sin familjs försörjning. Han berättar stolt att gårdens namn bär namnet Maria Belén. Samma namn bär hans yngsta dotter, som var två år när Angel planterade sin första bananplanta där. Angel är idag medlem i odlarkooperativet i El Guabo, men kommer ihåg tiden innan dess.

Angel Oyola

Angel Oyola

– Det var 2004 och jag var illa ute. Jag sålde mina bananer till lokala uppköpare och till stora multinationella uppköpare, men oavsett så fick jag ett pris som inte kunde täcka kostnaderna för en bananodling. Jag kunde inte sova på nätterna och var orolig för framtiden för mina barn.

Det var det en vän till Angel som berättade om kooperativet El Guabo och om Fairtrade och han insåg ganska snart vilka fördelar de båda kunde ge.

– Som liten producent är det svårt att få kontrakt, men tack vare att vi går ihop och organiserar oss kan vi hävda oss på marknaden. Kooperativet och Fairtrade ger inte bara en bättre inkomst och möjlighet att försörja familjen utan också bättre självkänsla.

”Kooperativet och Fairtrade ger inte bara en bättre inkomst och möjlighet att försörja familjen utan också bättre självkänsla.”

Kooperativets resa

Även kooperativet har gjort en oerhörd resa från när kooperativet bildades av 14 odlare 1998 och en produktion på 400 bananlådor per vecka till dagens 30 000 bananlådor och över 300 medlemmar. Av dessa kan de sälja det mesta som Fairtrade, vilket generar en Fairtrade-premie till kooperativet. Kooperativet har en kommitté som beslutar om vad pengarna ska gå till och huvudsakligen handlar det om hälsa, utbildning och miljövård.

–Vi har bland annat satsat på en vårdcentral som kommer hela samhället till del. Det är dyrt att gå till läkaren i Ecuador, men besök på vår mottagning är så gott som kostnadsfri. Sedan den öppnade har vi tagit emot 10 000 personer, så som medlemmar, anställda, deras barn men också många vanliga ortsbor.

Utbildning är ett annat viktigt område och premie-pengar används bland annat till skolmaterial, skolryggsäckar till ortens barn samt skolutrustning så som datorer. Dessutom delar kooperativet ut studiestipendier för vidareutbildning. Just vidareutbildning är central, inte minst för att hindra migration både utomlands och till storstäderna enligt Angel. Angels son utbildar sig till agronom för att vidareutveckla jordbruket, berättar han.

– Fairtrade motverkar arbetslöshet, migration och fattigdom. Handla Fairtrade, för varje gång du gör det bidrar ni till att bekämpa fattigdom. Det är väldigt många fattiga familjer som klarar sig tack vare Fairtrade.

Dessutom tillägger Angel:

– Fairtrade är affärer, inte välgörenhet. Det är ett kontrakt mellan producent och konsumenten som vill ha en långsiktigt hållbar produkt av hög kvalité.

”Fairtrade är affärer, inte välgörenhet. Det är ett kontrakt mellan producent och konsumenten som vill ha en långsiktigt hållbar produkt av hög kvalité.”

Dela