blogg / 24 okt 2016

Årets Fairtrade Fokus den största någonsin!

Det låter nästan som en gammal grammofon som hakat upp sig. För varje år pratat vi om att årets Fairtrade Fokus var den största någonsin. Men varje år har det ju faktiskt också varit sant. Och i år bidrog butiker, företag, Fairtrade City-diplomerade kommuner, medlemsorganisationer och ambassadörer till att ännu fler gör medvetna val och att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

De senaste två veckorna har många av er säkert sett de stora utomhustavlorna med Fairtrade-certifierade odlare. I många städer har de varit svåra att missa, och i Stockholm har resenärer i tunnelbanan mötts av budskapet att vägen ut ur fattigdom går genom en hållbar handel som leder till ekonomisk, social och miljömässig utveckling.

ica-kvantum-sickla-fairtrade-fokus-1200x628

Skyltning under Fairtrade Fokus veckorna vid Ica Kvantum Sickla.

Fairtrade i butiken

Även i butik har vi som konsumenter kommit i kontakt med Fairtrade. ICA, COOP, Hemköp, Lidl och Citygross har alla haft kampanj på Fairtrade-märkta produkter och på olika sätt lyft fram och kommunicerat vilken skillnad det gör när vi väljer Fairtrade-märkta produkter. Har du besökt ICA Kvantum, ICA Maxi, Hemköp eller Lidl under de här två veckorna har du kanske också haft turen att få provsmaka Fairtrade-märkta produkter.

Fairtrade Challenge

Fairtrade Challenge – årets stora Fairtrade-fika samlade återigen över en halv miljon svenskar som på en och samma dag fikade Fairtrade-märkt. Det är fantastiskt att se det engagemang som finns och bredden av de fikapauser som anordnats. Bara för ge ett par exempel så anordnade K. Svensson åkeri i Munkfors en rättvis lastbilsfika och i Åmål anordnade Vuxenskolan en fikapaus i deras studiecirkel för aktiesparande. Men häftigast av allt var kanske att hashtagen #fairtradechallenge under eftermiddagen den 20 oktober var en av de mest använda i hela Sverige!

Tillsammans gör vi skillnad

Det är både med glädje och stolthet jag blickar tillbaka på de senaste två veckorna. För jag vet vad det engagemang som finns för Fairtrade betyder. Fortfarande lever många av världens kaffe-, banan- och kakaoodlare på väldigt små marginaler. Klimatförändringar såsom oregelbunden nederbörd och en ökad medeltemperatur slår hårt mot odlare som redan lever på gränsen.

När vi väljer Fairtrade-certifierade produkter får odlare större försäljningsmöjligheter. Genom Fairtrade-premien ges de möjlighet att investera i att effektivisera verksamheten, men också genom att det byggs skolor, kliniker eller investeras i andra behov som finns i lokalsamhället.

Även om Fairtrade Fokus är över för den här gången, så behöver vi fortsätta arbeta för en världshandel på rättvisa villkor. För ju fler vi blir som väljer Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de odlare och anställda som producerat våra varor.

/Johannes Hartvigson, verksamhetsledare