Meny

Återbesök: Grace och Patience, bananodlare, Ghana

Grace var 11 år när vi besökte henne senast. Idag, 8 år senare, gör vi ett kärt återbesök och träffar Grace tillsammans med mamma Patience och får höra hur Fairtrade spelat en viktig roll i deras liv.

Grace tillsammans med mamma Patience

Grace tillsammans med mamma Patience.

Patience Adzima svarar i telefonen och hennes dotter Grace spanar ut över vattnet. Den lilla staden Akuse ligger vackert bredvid Voltafloden och har förutom ett vattenkraftverk också flera plantager, en del av dem Fairtrade.

– Fairtrade är viktigt för mig, säger Patience, jag säger till och med ”inget Fairtrade, inget liv!”.

Det var åtta år sedan vi var här sist och pratade med Grace och hennes familj. Då var Grace en gladlynt elvaåring som lekte med sin kusin och skötte disken hemma. Idag är hon en reflekterande nittonåring med studentexamen, jobb och framtidsplaner. Både mamma Patience och dottern Grace arbetar idag på Golden Exotics, en Fairtrade-certifierad plantage som producerar bananer.

– Första gången jag kom till plantagen för att söka jobb sa de att de inte anställer kvinnor, det fick mig att kämpa och efter att ha pratat med flera i ledningen fick jag jobb!

Idag har mamma Patience hedersuppdraget ”Women Organizer”, ungefär kvinnornas ombud. Om en kvinna har något problem på jobbet, är Patience en länk mellan kvinnan och ledningen. Hon för också kvinnornas talan mer allmänt. Hon är ett omtyckt ombud och Grace berättar stolt att hon kallas ”Women Organizer’s Daughter” av folk i stan.

”De som tänker på oss som arbetar köper Fairtrade. Det hjälper oss mycket. De som köper våra bananer hjälper oss att njuta av livet!”, säger patience.

Fairtrade-premien gör nytta

Patience vill visa oss Akuse Hospital som fått en ny byggnad genom Fairtrades premiumsystem. Byggnaden innehåller en barnklinik, ett labb och kanske viktigast av allt, utrymmen för administration och planering. Richard Owusu, sjukhuschefen, berättar:

– Att ha ett ordentligt kontor har varit väldigt bra för oss. Vi kan nu ha arbetsplatsmöten, koordinera vårt arbete och utbilda våra anställda.

Sist vi var i Akuse var det ett stort fokus på sjukvård då Fairtrade-premien vid plantagen VREL användes till att just bygga ut det lokala sjukhuset. Patience var också glad för att hela familjen genom Fairtrade hade tillgång till sjukförsäkring. Även nu framhåller Patience att det är viktigt att ha en sjukförsäkring.

– För bara två veckor sedan blev Grace sjuk, det var på en helg och vi tog henne direkt till sjukhuset. Den här gången behövde vi bara betala medicinen, tänk om vi inte hade haft sjukförsäkring, då hade besöket blivit dyrt, säger Patience med allvar. Förra året användes Fairtrade-premien på plantagen till att bygga ett kök och en matsal för att kunna erbjuda arbetare lunch. Patience berättar att det betyder mycket att ha ett mål lagad mat om dagen. Kostnaderna för maten delar företaget och de anställda på. Arbetet på bananplantagen Golden Exotic har också ändrats i och med detta. De anställda orkar mer och är friskare.

Patience och Grace framför Akuse Hospital tillsammans med sjukhuspersonal.

Livet i Ghana

I Ghana är brist på el ett stort problem och electricitet ransoneras ofta vilket betyder att man inte har någon ström 12 timmar om dygnet eller ibland ett helt dygn. Men inte i Akuse!

– Vi hör om problemen i de större städerna som Accra och Kumasi, säger Patience, men här i Akuse har vi ström nästan jämt. Kanske för att vi bor så nära ett vattenkraftverk? Det är tur att det finns ström för Patience har en mobiltelefon som behöver laddas. Men e-post har hon ännu inte skaffat. Men nu ska jag göra det, säger Patience. Jag vet ju hur det fungerar och att det finns Internetcaféer i stan. Jag frågar om Grace har använt Internet förut. Det har hon inte, men har hört talas om det i skolan.

Arbetstiderna i kombination med det stöd som de anställda får till sina privata projekt gör att man har inkomster också vid sidan av det huvudsakliga arbetet. Graces pappa arbetar på en annan Fairtrade-certifierad plantage men väver också det traditionella Kente-tyget som han sedan säljer.

Grace och hennes framtid

Grace drömmer om att bli läkare och känner sig nöjd med jobbet som städare på plantagens klinik som ger henne insyn i medicinskt arbete. Kanske redan nästa år kan hon söka in till högskolan för att läsa vidare. Mamma Patience nickar stolt och berättar att Grace har en bror som redan läser på universitet. Två andra äldre bröder bor i Accra och tar ströjobb. En bror finns kvar hemma och en systerson som behövde bo närmare skolan.

På kvällarna stannar Grace hemma, men även en skötsam ung kvinna vet hur man dansar azonto, Ghanas mest populära dans. Hon vet också mycket om fördelarna med Fairtrade och har redan i sitt unga liv upplevt fördelarna med att ha föräldrar som jobbar på certifierade plantager – från utbildning, till sjukvård och möjligheter att sikta på en bättre framtid.

Dela