Hoppa till innehåll
Blogg /

Att vara en liten kugge i något stort

Munkfors blev den kommun som hade flest fikadeltagare per capita under årets Fairtrade Challenge, där 79% av invånarna fikade. Idag gästbloggar Anna Grenholm, Verksamhetschef service och samordnare av Munkfors Fairtrade City, om kommunens engagemang.

munkfors

Nu i Allhelgona-tider är det exakt 10 år sedan Alice Bah-Kunke besökte Munkfors och delade ut Sveriges andra Fairtrade City-diplom (då som generalsekreterare för Fairtrade Sverige). Mycket har hänt sedan dess förutom att Alice blivit kulturminister. I Munkfors har vi hittat på oräkneliga aktiviteter från fotbollsmatcher till teater i kyrkan. Vi har dessutom i fem år samlat flest fikadeltagare i Fairtrade Challenge, räknat per kommuninvånare.

Visst har vi några steg kvar på vägen innan alla de som fikar Fairtrade-märkt i oktober gör det varje dag hela året, och innan alla våra inköp i kommunen är helt hållbara socialt och miljömässigt, men vi strävar på banan för banan.

Tre framgångsfaktorer

Som en liten kommun blev utmärkelsen väldigt uppmärksammad och många undrade hur vi kunde genomföra detta. Jag fick ta emot en lång rad samtal med frågor och imponerade tillrop. Och hur var då detta möjligt? Jag ser ett antal framgångsfaktorer och de heter engagemang, samarbete och glädje, varav engagemanget är det allra viktigaste.

Engagemang

Vi är några nyckelpersoner som hängt med sedan 2006 och med vårt engagemang för rättvisefrågorna har vi kunnat hålla i Fairtrade City-arbetet och utveckla det. Engagemanget får inte sitta i att få ett diplom, vinna en tävling eller få fina rubriker. Engagemanget måste också finnas i hjärteroten, humanismen manifesterad i exempelvis rättvis handel är det som ger hopp varje dag.

Arbetet är också beroende av ett engagemang från en ledning som stöttar arbetet. Vi har sedan 2006 haft tre kommunstyrelse-ordförande och alla har de stått i våra butiker och serverat kaffe och mött kommuninvånarna med frågor som att vad gör detta för nytta och så vidare. Med ett sådant initiativ och engagemang förstår invånarna att detta är en viktig fråga.

Engagemanget får inte sitta i att få ett diplom, vinna en tävling eller få fina rubriker. Engagemanget måste också finnas i hjärteroten, humanismen manifesterad i exempelvis rättvis handel är det som ger hopp varje dag.

Samarbete

I samband med Fairtrade Challenge så krävs styrgruppens samarbete för att få 80 % av befolkningen att fika Fairtrade-märkt, alla i styrgruppen har sina uppgifter. Bland annat skickar vår näringslivschef ut inbjudan till alla företag och affärer och ber dem vara med på den stora fikautmaningen. De som nås av inbjudan vet att detta är viktigt för kommunens mål att vara etiskt respektabel och på så sätt så vill man vara med och stötta arbetet.

Glädje

Den sista nyckelfaktorn jag vill lyfta fram är glädje. Vi har hela tiden haft otroligt roligt på våra styrgruppsmöten, vi kommer från olika delar av samhället och flera personer har kommit och gått i styrgruppen men vi har lyckats behålla ett glädjefyllt arbete. Det är roligt att träffas mellan verksamhetsområden och spåna fram aktivitetsförslag. Detta är något man normalt inte gör så mycket av, men det är också fantastiskt att både som person och som en liten kommun vara en liten men viktig kugge i en världsomfattande rörelse mot en rättvisare humanare värld, detta ger en extra glädje till livet och arbetet.

Anna Grenholm
Verksamhetschef service och samordnare av Munkfors Fairtrade City