Meny

Blåbärsfrågor vid fikaborden

Det är otroligt roligt att se hur det fikas Fairtrade-märkt runt om i Sverige idag. Vilken uppslutning! Men samtidigt oroas jag över de rapporter som återigen belyser blåbärsplockarnas situation här i Sverige.

I tisdags kom Swedwatch uppföljningsrapport om situationen för blåbärsplockare i Svenska skogar. Den är upprörande. Trots att denna fråga fått uppmärksamhet sommar efter sommar kvarstår problemen.

Vi får många frågor till Fairtrade om man inte kan börja Fairtrade-märkta svenska bär.

Det är positivt att en märkning nu börjar diskuteras och efterfrågas. Men Fairtrade arbetar med handel från länder med utbredd fattigdom. Vi certifierar producenter i länder som enligt OECD och världsbanken klassas som låg- och medelinkomstländer. Det finns mycket kvar att göra i handeln med dessa länder och därför kommer Fairtrade inte att börja arbeta med handel inom Europa.

Vi har också fått frågor om de Fairtrade-märkta sylter som säljs i Sverige. Vi vill vara väldigt tydliga med att det endast är sockret i dessa sylter som är Fairtrade-märkta. Det står också på burkarna.

Detta på grund av att det inte finns Fairtrade-märkta processade bär av den typ som behövs att tillgå. Bären i sylterna kommer från nordiska ekologiskt-certifierade leverantörer. KRAV beskriver på sin hemsida hur de kontrollerar arbetsvillkoren för dessa.

Socker utgör mer än 40 % av innehållet i sylt och situationen för sockerodlare i världen är tuff.

Priset på socker är kraftigt fluktuerande och många av odlarna i sockerproducerande länder har får allt sämre betalt för sitt socker de senaste åren. Många sockerodlare är småbrukare som inte har tillgång till processanläggningar och är beroende av lokala uppköpare och stora sockerbruk. Arbetet som sockerodlare är slitsamt och pengarna räcker sällan till familjeförsörjningen. Att sockret i sylterna är Fairtrade-märkt bidrar till att sockerodlare kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

/Helena Markstedt, tidigare generalsekreterare

Dela