Meny

”Bomullsodlare ska ha en trygg och rättvis tillvaro”

Bomull är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen. Trots detta lever många av världens bomullsodlare i extrem fattigdom. Ett företag som verkar för en förändring inom bomullsindustrin är Alva som erbjuder sängkläder tillverkade av 100 procent Fairtrade-märkt ekologisk bomull.

De senaste årtiondena har världsmarknadspriset på bomull sjunkit till katastrofala nivåer. Utmaningarna för världens bomullsodlare, inte minst i Indien, är fortsatt stora där miljoner människor kämpar för att kunna leva på sitt arbete. Uppskattningsvis är fler än 600 miljoner, alltså mer än hälften av Indiens befolkning, lantbrukare. Men lantbruket utgör bara 15 procent av landets ekonomi. Varje år begår ca 4800 odlare i Indien självmord, ofta på grund av ekonomisk oro. Allt för ofta får odlare inte betalt för sitt arbete och mängder av bekämpningsmedel förgiftar både människor och naturen.

Alva satsar på hållbar och ekologisk bomull

Alva är ett företag som verkar för att förändra en orättvis bomullsindustri. Deras sängkläder är dubbelt certifierade med både Fairtrade och GOTS. Fyra månader efter deras lansering, har fler än 1 000 personer gjort ett aktivt val och valt hållbara sängkläder. Den Fairtrade-märkta och ekologiska bomullen har handlats direkt från odlarna i Indien.

– Vilka val vi gör som konsument har en stor påverkan på människorna bakom produkten. Vi är oerhört tacksamma över att så många har gjort ett hållbart val. När produkter är för billiga så är det någon som lider längre bak i kedjan, säger VD Alexander Hars.

61 ton Fairtrade-certifierad och ekologisk bomull direkt från odlarna

Bomullen som Alva använder sig av kommer från det Fairtrade-certifierade kooperativet Chetna Organic i Indien som verkar i den indiska byn Utnoor/Sirpur mandal i Adilabad-distriktet i delstaten Telengana.

Kooperativet har odlat över 61 ton bomull till Alva. Odlarna, bestående av 31 familjer har redan nåtts av flera fördelar som en Fairtrade-premie. Premiepengarna kommer bland annat att användas till att både förbättra kvaliteten på byarnas dricksvatten och de lokala skolornas infrastruktur. En bonus har även betalats ut till odlarna för att uppmuntra till fortsatt ekologisk odling har odlarna.

Värnar om människa och miljö

Genom att odla ekologiskt har odlarna sluppit använda 820 kg cancerframkallande bekämpningsmedel, som annars skulle förgiftat både dem och deras miljö.
Odlarna har också undgått att använda ca 200 säckar med genmanipulerade bomullsfrön. Detta utsäde leder ofta till att odlare hamnar i skuldfällor på grund av den höga inköpskostnaden.

– Vi vill att människorna som skapar produkterna ska ha en trygg och rättvis tillvaro. Det kostar mer, men för oss är det en självklarhet, säger Alexander från Alva.

Här kan du titta närmare på Alvas sortiment: https://alvalinen.se/

Dela