Meny

Bringbloom först med Fairtrade-buketter som gåva online

Bringbloom är den första blomsteraktören på den svenska marknaden som gör det möjligt att skicka Fairtrade-buketter som gåva online. I mitten av januari öppnade e-handeln i Skåne och nu breddas verksamheten till flera delar av landet.

Det Skånebaserade företaget är en del av blomsterkedjan Mester Grønn med över 100 butiker runt om i Norge. I och med etableringen av Bringbloom har Mester Grønn nu tagit steget in på den svenska marknaden med en satsning på e-handel för att skicka blommor som gåva. En större del av sortimentet är Fairtrade-märkta buketter som binds för hand i Kenya. Blommorna levereras sedan direkt till mottagaren från Bringbloom i en snygg och unik förpackning, utan att ta omvägen via traditionella blomsterbutiker.

Med Fairtrade-märkningen tillgodoser företaget de sociala rättigheterna för de människor som odlat blommorna. Märkningen betyder bland annat att de anställda på blomsterplantagerna får en minimilön för sitt arbete och en premie vid försäljning, som de kan investera i utvecklingsprojekt i samhället. Dessutom följer plantageägarna vissa kriterier som att främja demokrati och motverka barnarbete, diskriminering eller att människor arbetar för långa pass utan pauser.

Med effektiv transport, gynnsamt klimat och nästan dubbelt så stor avkastning per kvadratmeter jämfört med europeisk produktion, är snittblommor från Kenya mer klimatvänliga än om de hade producerats i Skandinavien. Koldioxidutsläppen blir hela 60 procent lägre, transporten till Skandinavien inkluderad. Bringbloom klimatkompenserar även alla transporter.

 

Hållbara alternativet

Kristoffer Tengblad som är vd på Bringbloom anser att satsningen på just Fairtrade är viktig för att kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i de producentländer man köper blommorna ifrån.

– Det känns bra att erbjuda människor möjligheten att skicka blommor som verkligen bidrar till att utveckla lokalsamhällen i de länder där de produceras. För oss är det en självklar sak att man ska kunna skicka Fairtrade-buketter online till någon man tycker om. En gåva med Fairtrade-rosor är ju ett sätt att visa dubbel omtanke, säger han.

Att arbeta med Fairtrade har varit med från starten för företaget som nu breddar sin verksamhet genom att lägga till också mixbuketter och utöka distributionsområdet. Nu kan en konsument alltså beställa en Fairtrade-bukett online och få den levererad till större delen av Västsverige och Skåne. Inom kort kommer Bringbloom även att börja leverera i Stockholm och Mälardalen.

–Vi har fått väldigt fin respons på våra fina monobuketter med Fairtrade-rosor när vi testat i Skåne, så därför är vi väldigt stolta att kunna utöka sortimentet med mixbuketter som innehåller 100 procent Fairtrade-certifierade blommor. Buketter som dessutom är handbundna på plantagen i Kenya, säger Kristoffer Tengblad.

Besök Bringblooms hemsida för att kika på de olika Fairtrade-buketterna och läsa mer om företagets Fairtrade-tänk.

Dela