tillsammans-for-fairtrade / 20 maj 2016

Christine Adhiambo, rosodlare, Kenya

”Snälla fortsätt att köpa Fairtrade-märkta rosor, så att våra liv kan fortsätta att förändras till det bättre”.

Rosor_Kenya_Harvest-Ltd_Christine-Adhiambo

Christine Adhiambo, rosodlare på Harvest Limited Athi River blomsterplantage, Kenya

Christine Adhiambo är trebarnsmor  och jobbar sedan tio år med att skörda blommor på blomsterplantagen Harvest Limited i Kenya. Plantagen blev Fairtrade-certifierad 2011, och sedan dess har försäljningen ökat med 30 procent och mycket har hänt för de anställda.

Tidigare hade jag inte ett ordentligt hus. Taket var gjort av gräs och stressen var stor, speciellt under regnperioderna. Med hjälp av Fairtrade-premien kunde jag få lån för att köpa takplåt. Så nu har jag ett hem med tak och stressen är borta

Christine är en del av en grupp med 17 kvinnor som tillsammans har startat kaninuppfödning för att få en extra inkomst. Hon är den enda i familjen som har en inkomst sedan hennes man förlorade jobbet. Kaninuppfödningen hjälper henne att försörja familjen och sätta mat på bordet. Hon drömmer om att kunna spara pengar och en dag starta ett eget företag.

Två av hennes barn går i skolan och det yngsta barnet går i den förskoleverksamhet som Harvest tillhandahåller. Hon är också glad att hennes grannbarn får gratis bindor i skolan, så att föräldrarna nu istället kan lägga pengarna på mat. Denna insats säkerställer också att flickor kan fortsätta att gå i skolan. Tidigare brukade flickorna skolka eller hoppa av skolan eftersom de inte hade råd med bindor.

Till svenska konsumenter vill Christine säga: ”Snälla fortsätt att köpa Fairtrade-märkta rosor, så att våra liv kan fortsätta att förändras till det bättre”.