nyheter / 11 jan 2018

”Det finns ett globalt och inspirerande engagemang för rättvis handel”

Förra året firade Fairtrade 20 år på den svenska marknaden. Under 2017 stod det även klart att frågan om hållbarhet engagerar allt fler. Samtidigt är utmaningarna för odlare och anställda runt om i världen fortfarande stora och komplexa. Vi har intervjuat tillförordnad generalsekreterare Maria Granefelt som ger sin syn på året som gått och året som just börjat.

Patricia Awino, arbetar på blomplantaget Waridi Limited i Kenya. Foto: Nathalie Bertrams.

Hur har året som gått varit för Fairtrade?

– Under förra året firade Fairtrade 20 år i Sverige. Det är fantastiskt att se det intresse och engagemang som vuxit fram i Sverige under dessa 20 år. Hållbarhets- och fattigdomsfrågor har fått mycket uppmärksamhet under året. Bland annat i samband med att allt fler aktörer engagerat sig för Agenda 2030. Men också för att stora naturkatastrofer slår hårt mot de som redan lever i fattigdom, som exempel de kraftiga oväder som förekom 2017 i norra Latinamerika och jordskalvet i Mexico. Under hösten har Fairtrade varit med och påverkat under klimatkonferensen i Bonn i Tyskland.  Bland annat för att höja rösten för sockerodlares utmaningar i spåren av klimatförändringarna, säger Maria Granefelt.

Skolflicka i klassrum

Skolflicka i klassrum på kaffekooperatiet COMSA i Honduras. Foto: Santiago Engelhardt.

Hur har engagemanget sett ut hos Sveriges kommuner och regioner under året?

­– Under året trädde den nya lagen om offentlig upphandling i kraft som tydligt pekar på hållbarhetsaspekter med miljö- och social hänsyn.  Det finns nu möjlighet att ställa krav på rättvis handel när myndigheter och andra offentliga aktörer gör upphandlingar. Under året har flera nya kommuner Fairtrade-City diplomerats. Nu finns det 67 Fairtrade City-diplomerade kommuner och tre diplomerade regioner i Sverige. Mer än hälften av Sveriges befolkning bor nu i en kommun som jobbar systematiskt med att ställa etiska krav i sin upphandling! Det gör konkret skillnad för odlarna!

 

Diplomering av Örebor län

Under 2017 var region Örebro län ett av de län som blev Fairtrade City-diplomerade. Foto: Fairtrade Sverige.

Fairtrade-ambassadörer besöker en förskola i Karlstad. Foto: Fairtrade Sverige.

Hur har företagsengagemanget sett ut?

­– Det är glädjande att se att det finns ett så fint företagsengagemang för rättvisa produkter i Sverige. Under året har flera nya produkter tillkommit från exempelvis Axfood som lanserat sina första Fairtrade-kaffen under märket Garant EKO, Arvid Nordquist har lanserat sitt Amiga-kaffe och Löfbergs har under året lanserat sin nya serie Fairtrade-märkta kaffen Next Generation Coffee. Numera är även Delicatos chokladboll en del i Fairtrades råvaruprogram för kakao och Ben & Jerrys har under året lanserat ny mjölkfri glass för att nämna några. Fairtrade-märkta lime- och passionsfrukter går nu att hitta på Lidl och godismärket Bubs har under året kommit ut med flera Fairtrade-märkta chokladkakor med olika smaker. Samtidigt har många av de företag som länge jobbat med Fairtrade intensifierat sitt arbete. Under vår höstkampanj var både ICA och Hemköp med och tävlade med gott engagemang från kunder. I början på 2017 gick vår svenska kampanj ”Fairtrade Challenge” för första gången som en global kampanj. Den visar på ett globalt och inspirerande engagemang som finns där ute för rättvis handel och mänskliga rättigheter, säger Maria Granefelt.

 

Kundkorg med Fairtrade-märkta varor.

Konsumenternas val gör skillnad. Foto: Fairtrade Sverige.

Hur har året som generalsekreterare varit för dig?

– Det har varit jättespännande och utvecklande att sätta sig in i en ny roll som tillförordnad generalsekreterare och ta sig an nya frågor i denna fantastiska rörelse. Jag har varit på Fairtrade i över nio år och fått vara med och se den förändringsresa som Fairtrade har gjort under dessa år. I februari kommer Hewan Temesghen tillbaka till rollen som generalsekreterare från sin föräldraledighet. Det blir roligt att välkomna henne tillbaka och lämna över stafettpinnen. Fairtrade har vuxit som organisation och vi har fått möjlighet att rekrytera många nya personer till Fairtrade Sverige under året. Nu har vi ett fantastiskt team redo för 2018!

”Ju mer Fairtrade-märkta varor som säljs, desto mer pengar går till Fairtrade-premien och till kooperativ för att utveckla samhällen, vägar, vattentillförsel och för att kunna utöka produktionen.”

Vilka utmaningar står Fairtrade inför 2018?

– Andelen fattiga i världen sjunker, men behovet av Fairtrade är fortsatt stort. Frågorna om en global rättvis handel var mycket på tapeten i början på millenniet, men nu har fokus skiftat till andra frågor. Vi behöver satsa mer på att samla det engagemang som finns inom olika organisationer för rättvis handel, hållbarhet och mänskliga rättigheter för att tillsammans verka för förändring med handel som verktyg. Handeln och kraften i konsumentmakten är oöverträfflig för att nå förändring. I början på året ska regeringen presentera nya kriterier för Sverige som föregångsland för rättvis handel, det ser vi fram emot att ta del av. Det är ett viktigt arbete som inte bör ha någon partifärg, utan kan engagera många under valåret 2018.

Detta är även viktigt för att kunna realisera Sveriges ambitioner med Agenda 2030.  Kunskapen om Agenda2030 måste öka bland gemene man. Här tror jag att Fairtrade spelar en viktig roll, sedan måste även Fairtrade-försäljningen öka. Ju mer Fairtrade-märkta varor som säljs, desto mer pengar går till Fairtrade-premien och till kooperativ för att utveckla samhällen, vägar, vattentillförsel och för att kunna utöka produktionen. Det är en viktig del i det arbete som Fairtrade verkar för, att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft med syfte att skapa förändring och utveckling,  säger Maria Granefelt.

Bananodlare

Robinson Ramirez, bananodlare i Ecuador. Foto: Stefan Lechner.