Meny

Ellias Walekhwa, rosodlare, Kenya

Ellias Walekhwa pratar engagerat om den utveckling han dagligen upplever på Oserian, framförallt om den utbildning han fått genom Fairtrade i bland annat ledarskapsfrågor och anställdas rättigheter.

Ellias har arbetat på den Fairtrade-certifierade rosplantagen Oserian, Kenya, sedan år 2007.  Här jobbar cirka 3 600 anställda varav 1 000 har anställning i det stora packhuset, med viss variation i antal beroende på säsong. Cirka 15 procent av Oserians produktion säljs idag (2016) som Fairtrade-märkt, bland annat till den svenska dagligvaruhandeln.

Ellias Walekhwa, rosodlare i Kenya.

Ellias Walekhwa, rosodlare i Kenya. Foto: Ola Höiden

– Min förhoppning är att kunna utbilda mig mer och att kunna ge min familj en bra levnadsstandard i fråga om mat, tak över huvudet och kläder; de basala behoven. Och även ge dem en utbildning, inte bara till min nivå utan högre. Så genom Fairtrade kan jag också hjälpa mina bröder och systrar, eftersom vi kommer från missgynnade samhällen.

Rätten att organisera sig fackligt

Facket har spelat en avgörande roll i löneutvecklingen för de anställda på Oserian, inte minst genom de Fairtrade-kriterier som ger anställda rätten att organisera sig fackligt och som också innebär att företags­ledningen har skyldighet att verka för att kollektivavtal tecknas. En ”general worker” på Oserian har idag (2016) dubbelt så hög lön (10 746 ksh) som landets lagstadgade minimilön på 5 800 kenyanska shilling i månaden för en anställd arbetare på landsbygden, motsvarande 570 svenska kronor.

Rosplantagen Oserian

Rosplantagen Oserian startades 1969 och blev Fairtrade-certifierat 2002.

– Vi verkar för att Fairtrade-kriterierna ska öppna upp dörrar för de anställda i fråga om organisationsrätten, att de fritt och utan hinder kan gå med i facket på vår arbetsplats.

Ellias tillägger också:

– Fairtrade har gjort så att vi kan få utbildning och kurser i ledarskap, så att vi nu kan guida våra kollegor på arbetsplatsen i lagfrågor och hur vi följer företagets policies, och även de arbetsrättslagar som reglerar vår anställning.

Dela