Bli aktiv

Har du gått vår ambassadörsutbildning och funderar på vad du ska göra härnäst? Här ger vi dig konkreta tips och idéer för att bli en mer aktiv ambassadör för Fairtrade!

Vi på Fairtrade ser gärna att du fortsätter aktivera dig efter att du gått vår ambassadörutbildning. Du har fria tyglar att själv utforma ditt ambassadörskap på det sätt som passar just dig.

Alla aktiviteter, stora som små, är värdefulla och kan bidra till verklig skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Ju mer du engagerar dig, desto mer får du dessutom själv ut av ditt ambassadörskap. Därför har vi här samlat några olika steg du kan ta för att bli aktiv.

Informera om Fairtrade

Det viktigaste och mest grundläggande i ambassadörskapet är att prata om hållbar konsumtion på arbetsplatsen, i skolan eller på släktmiddagen. Att informera om Fairtrade och förklara varför konsumenters val i butiken kan göra skillnad, kan bidra till att fler väljer att flytta handen på butikshyllan eller leta en extra gång efter Fairtrade-märkningen på sitt kaffepaket.

Börja också gärna följa Fairtrade Sverige i sociala kanaler och gilla, kommentera och sprid våra publiceringar där. På det sättet ser du till att budskapet om schyssta villkor i världshandeln syns i fler människors flöden. Här kan du ta del av material att sprida.

Bli aktiv i en lokal grupp

Gå gärna med i en lokal grupp där du bor. Du får hjälp att bli ihopkopplad med en, eller att själv starta en om det inte finns på din ort. Vi uppmanar dig att bli aktiv i gruppen och vara med när det arrangeras evenemang. Det kan till exempel vara att hoppa i en våra banandräkter och informera folk på stan om fördelarna med Fairtrade, delta i våra kampanjer eller sitta med vid informationsbord när det anordnas mässor eller andra evenemang på din ort. Du får också gärna själv arrangera evenemang och inta en mer drivande roll i gruppen, genom att ta initiativ och hitta på nya roliga aktiviteter som ni kanske inte har testat än.

Går du på gymnasiet eller universitetet? Starta en studentgrupp på din skola eller på campus! Om det inte redan finns en studentgrupp på din skola hjälper vi än gärna till att starta upp en.

Bli engagemangssamordnare

Varje lokal grupp behöver en engagemangssamordnare. Som engagemangssamordnare för Fairtrade ansvarar du för den lokala grupp ideellt engagerade människor i ditt närområde. Du bjuder in till engagemangsmöten, planerar och genomför aktiviteter tillsammans med gruppen och rapporterar genomförda aktiviteter till Fairtrade Sverige. 

Våra engagemangssamordnare bildar tillsammans Fairtrade Sveriges nationella engagemangskommitté, som träffar ett par gånger om året på vårt kontor i Stockholm, där de får fortbilda sig, nätverka och utbyta idéer.

Kontakta oss

Vill du komma kontakt med någon av våra engagemangssamordnare för att bli del i deras lokala team? Eller vill du själv utbilda dig till engagemangssamordnare, eller bara bolla idéer med Fairtrades ambassadörsansvariga? Välkommen att skicka ett mejl till henrietta.eurenius@fairtrade.se.