Utbilda dig till ambassadör

Att bli ambassadör för Fairtrade är lätt. Du börjar med att gå vår kostnadsfria digitala ambassadörsutbildning, ensam eller tillsammans med andra. Du kan också gå utbildningen hos ett studieförbund.

Fairtrades ambassadörsutbildning är gratis och tar cirka två timmar att genomföra digitalt. Under utbildningen får du möta odlare, anställda och föreläsare som berättar om hur Fairtrade fungerar. Du kan fördjupa dig i varje utbildningsdel och få tips på filmer, länkar och rapporter och andra verktyg. Du behöver inte gå hela utbildningen på en gång.

Det här får du lära dig:

  • Vilken skillnad ditt val gör när du handlar
  • Om Fairtrade och rättvis handelsrörelsens historia
  • Hur Fairtrade-certifieringen fungerar i praktiken och hur en kontroll går till 
  • Vilka Fairtrade-märkta produkter som finns på den svenska marknaden.

Gör så här för att komma igång

Börja med att skapa ett konto genom att fylla i formuläret här nedanför. Du kommer då att få ett mail med en inbjudan till utbildningsplattformen Evercate.

Om du inte hinner göra klart hela utbildningen vid ett tillfälle går det bra att pausa och fortsätta senare. Du har 30 dagar på dig att slutföra utbildningen och ladda ned ditt diplom. Diplomet kan du enkelt dela med andra, till exempel i sociala kanaler eller bifoga som en bilaga till ditt CV.

Gå en studiecirkel ihop med andra

Du kan även gå utbildningen tillsammans med dina vänner, kollegor eller familjen. Det tar lite längre tid, men kan ge mer energi och vara roligare och mer lärorikt. Om ni är fler som går samma kurs kan ni diskutera innehållet, fördjupa era kunskaper och fundera över hur ni tillsammans kan skapa förändring genom en mer hållbar konsumtion. 

Som stöd finns en studiecirkelhandledning som guidar er genom alla delar och inspirerar till diskussion. Utse en cirkelledare som ansvarar för materialen och för kontakten med Fairtrade. Vi hjälper er att komma vidare, hitta ett lokalt studieförbund och få tillgång till rätt material. Mejla till Henrietta Eurenius på henrietta.eurenius@fairtrade.se. Efter avslutad studiecirkel får alla deltagare ett kursintyg.

De lokala studieförbunden kan också stötta er som vill dra igång en egen studiecirkel på temat rättvis handel, tillsammans med en lokal cirkelledare.

Vidareutbildning om Agenda 2030

Du som har gått färdigt ambassadörsutbildningen får gärna fortbilda dig genom att också gå vår kurs ”Fairtrade och Agenda 2030”.