Så här kan du vara med och påverka

Fairtrade startade som en gräsrotsrörelse och leddes av ideellt engagerade pionjärer inom rättvis handel, hållbarhet och mänskliga rättigheter. Det ideella engagemanget för Fairtrades frågor är än i dag helt avgörande för oss.

Ett engagemang i Fairtrade kan se ut på många olika sätt. Här har vi samlat några olika sätt som du kan engagera dig för en schysstare världshandel.

Påverka i butik

Varje val vi gör i butiken gör skillnad! Förutom att välja Fairtrade-märkta produkter när det finns, kan du också fråga efter Fairtrade när det inte finns. När handeln märker att efterfrågan på schysst producerade produkter ökar, så kommer också utbudet att öka.

Sprid information

Att prata om hållbar konsumtion med andra gör stor skillnad! När du informerar andra om Fairtrade bidrar du till att fler reflekterar över sin konsumtion och kanske väljer att göra hållbara val i sin vardag.

I vår webbutik kan du beställa informationsmaterial att sprida.

Börja också gärna följa Fairtrade Sverige i sociala kanaler och gilla, kommentera och sprid våra inlägg där. På det sättet ser du till att budskapet om schyssta villkor i världshandeln syns i fler människors flöden.

Bli ambassadör

Vi söker alltid fler aktiva inom Fairtrade som vill jobba ideellt med påverkansarbete och informationsspridning. Att bli Fairtrade-ambassadör är lätt! Utbildningen är gratis och tar cirka 1,5 timme att genomföra digitalt. Som ambassadör har du möjlighet att engagera dig tillsammans med andra i en lokal engagemangsgrupp på din ort.

Utmana din hemkommun

Kommuner kan göra stor skillnad genom att engagera sig för etisk konsumtion och hållbar handel. Du kan utmana din hemkommun att bli en diplomerad Fairtrade City. Lämna ett medborgarförslag för att lyfta frågan i kommunen.

Fika schysst på jobbet

Med Fairtrade-produkter på jobbet går det att göra skillnad varje dag tillsammans med kollegorna i fikarummet. Att byta till Fairtrade är ett enkelt och konkret sätt att bidra till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Registrera er arbetsplats och få ett diplom och material att sätta upp i fikarummet.