Fairtrade Challenge

Med kampanjen Fairtrade Challenge vill vi synliggöra människorna bakom de råvaror som många av oss förknippar med en fikapaus. Genom att fika Fairtrade är du med och uppmärksammar hållbar konsumtion samtidigt som du utmanar andra att göra detsamma.

Fairtrade Challenge 2021

Kampanjen sammanfaller med World Fair Trade Day, andra lördagen i maj. Den 6–9 maj möts vi digitalt och coronaanpassat på arbetsplatser, i skolor eller hemma vid köksbordet för att tillsammans bidra till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Anta utmaningen genom att fika Fairtrade och registrera ditt deltagande på fairtradechallenge.se. I år har vi även en chokladbollsutmaning med målet att gemensamt baka 100 000 chokladbollar för alla barns rätt att gå i skolan.

Ladda gärna ner vårt fikamaterial för att ta del av inspiration, quiz, fakta och diskussionsunderlag som du kan använda i samband med din fika.

Tre sätt att fortsätta engagera sig

1. Fika schysst varje dag. Med Fairtrade-produkter på jobbet går det att göra skillnad varje dag tillsammans med kollegorna i fikarummet. Att byta till Fairtrade är ett enkelt och konkret sätt att bidra till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Registrera er arbetsplats och få ett diplom och material att sätta upp i fikarummet.* Klicka här för att läsa mer om Fairtrade på jobbet.

2. Utmana din hemkommun. Kommuner kan göra stor skillnad genom att engagera sig för etisk konsumtion och hållbar handel. Du kan utmana din hemkommun att bli en diplomerad Fairtrade City. Lämna ett medborgarförslag för att lyfta frågan i kommunen. Klicka här för att läsa mer om Fairtrade City.

3. Bli ambassadör. Vi söker alltid fler aktiva inom Fairtrade som vill jobba ideellt med påverkansarbete och informationsspridning. Att bli Fairtrade-ambassadör är lätt! Utbildningen är gratis och tar cirka 1,5 timme att genomföra digitalt. Som ambassadör har du möjlighet att engagera dig tillsammans med andra i en lokal engagemangsgrupp på din ort. Klicka här för att bli ambassadör.

* Som minimum krävs Fairtrade-märkt kaffe, te och socker och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter såsom chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen.