Bli ambassadör

Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige. Ditt engagemang bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre arbets- och levnadsvillkor.

Bli ambassadör

I din ambassadörsroll har du en stor valfrihet i hur du vill informera om Fairtrade. Alla aktiviteter är betydelsefulla – stora som små. Du kan planera en temadag i din skola kring Fairtrade, hoppa i en av våra banandräkter eller berätta om Fairtrade för din farmor över en kopp kaffe. Det är helt upp till dig! För att underlätta i ditt uppdrag så har vi tagit fram en aktivitetsbank. I den finner du aktiviteter utifrån olika teman och svårighetsgrad.

Önskar du istället prova en helt egen idé och använda ditt ambassadörskap för att knyta nya kontakter och/eller stärka ditt CV så har du vårt fulla stöd – och vår fulla uppmuntran. Fairtrade är ett verktyg för att möjliggöra utveckling, både för odlare och anställa i länder med utbredd fattigdom och för dig.

Hur blir jag ambassadör?

Du går Fairtrades ambassadörsutbildning helt kostnadsfritt via det digitala utbildningsverktyget Udemy. Utbildningen går lika fint att genomföra enskilt som tillsammans med andra och du kan själv välja om du önskar stöd av en ledare eller ej.

Fairtrade ambassadör gör digital utbildning på sin laptop

Fairtrades nya digitala ambassadörsutbildning via Udemy.

Det första du behöver göra för att genomgå Fairtrades ambassadörsutbildning är att skapa ett konto på www.udemy.com, vilket kräver tillgång till internet.

Efter att du skapat din inloggning på Udemy så kan du genomföra utbildningen på något av följande sätt:

  1. Via Udemys app. Appen finns både för Android och i-phone och heter ”Udemy”. I appen söker du efter kursen ”Fairtrades ambassadörsutbildning”.
  2. Via din dator eller surfplatta. Utbildningen finner du via: udemy.com och du söker i sökfältet efter ”Fairtrades ambassadörsutbildning” eller använder denna länk: www.udemy.com/Fairtrades-ambassadorsutbildning
  3. Tillsammans med andra. Möt upp med några av dina vänner och/eller kollegor och genomgå utbildningen tillsammans. Diskutera utbildningens innehåll, fördjupa er i resursmaterialet och fundera hur ni tillsammans kan skapa förändring genom medveten konsumtion. Ni kan med fördel kontakta ert lokala studieförbund och samordna era träffar som en kulturaktivitet eller studiecirkel. Studieförbund kan inom ramen för sin verksamhet erbjuda exempelvis stöd till inbjudan, fika, lokal och/eller studiecirkelledare. Hör med just ditt lokala studieförbund vilken hjälp de kan erbjuda.

Om utbildningen: innehåll och struktur

Utbildningen är skapad för att vara så inkluderande som möjligt. Den är i huvudsak uppbyggd av filmer; både filmer om producenter och inspelade föreläsningar som tar dig igenom Fairtrades system. Varje inspelad föreläsning har ett talarmanus så att du kan också kan läsa texten. Önskar du fördjupa dig så har varje sektion en del som heter ”Resurser” där du finner bl.a. filmtips, spännande länkar, rapporter samt andra verktyg vi samlat.

Om du inte har möjlighet att genomföra hela utbildningen vid ett och samma tillfälle så går det fint att pausa och fortsätta vid ett senare tillfälle – alla dina resultat sparas. Du får ditt diplom då du slutfört alla lektioner i utbildningen genom att trycka på den gröna pokalen. Dela gärna ditt kursintyg i sociala medier så att fler ser att utbildningen finns!

Verktyg för studiecirkelledare

För att förenkla processen för studiecirkelledare så finns det en presentation med tillhörande talarmanus som motsvarar de inspelade föreläsningarna samt ett övningshäfte att välja ur.

Ni kan erbjuda studiecirkeldeltagarna att få sitt kursintyg på två sätt. Antingen genom att de  skapar sin egen inloggning i Udemy och klickar sig igenom utbildningens lektioner under själva studiecirkeln, eller genom att ansvarig studiecirkelledare kontaktar Fairtrades projektledare för Engagemang inför utbildningen och får kursintyg skickade till sig.