Hoppa till innehåll
Start / Jag vill engagera mig / Kampanjer / Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag den 14 februari är inte bara ett ypperligt tillfälle att visa omtanke om våra nära och kära här i Sverige, utan även om de människor som har producerat presenterna vi ger bort.

Beställ material

Du beställer eller laddar ner vårt material inför alla hjärtans dag i vår webbshop.

Visa #dubbelomtanke på alla hjärtans dag

Delta i kampanjen #dubbelomtanke genom att:

  1. Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken när du handlar, då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som producerat rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt!
  2. Ta en bild på den Fairtrade-märkta rosen, chokladen eller varför inte vinet tillsammans med personen du ger detta till och lägg upp bilden på sociala medier under hashtaggen #dubbelomtanke.
  3. Informera om vilken skillnad Fairtrade gör för de som odlar rosor och producerar choklad, till exempel i sociala medier eller via insändare genom att dela Fairtrades inlägg eller använd våra banners och insändarmallar (kommer februari 2017).

Varför Fairtrade-märkta blommor?

kenya-blommor-oserian-packhusrosor-fairtrade
Fairtrade-märkta rosor i packhuset på blomsterplantagen Oserian i Kenya.

Det spelar roll vilka rosor, choklad eller vin du köper i samband med alla hjärtans dag. Genom att välja Fairtrade-märkt kan du göra skillnad för de människor som odlar och producerar dessa varor.

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Var hittar jag Fairtrade-märkta blommor?

I dag kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som Hemköp, Lidl, Blomsterlandet, ICA och Coop samt hos många florister – fråga så kan de ofta beställa hem!

Sammanställning över #dubbelomtanke kampanjen 2016 & 2017

Här kan du se en sammanställning över 2016 & 2017 års alla hjärtans dags kampanj.