Zeinas pannkakor med karamelliserad banan

Baka Fairtrade-pannkakor med karamelliserad banan till den stora fikautmaningen! 7-9 maj pågår World Fairtrade Challenge, där så många som möjligt uppmanas att fika med Fairtrade-märkta produkter. Zeina från den prisbelönta matbloggen Zeinas Kitchen, har därför tagit fram ett recept på pannkakor fyllde med karamelliserad banan. Toppa med chokladsås och servera som dessert eller till fikat för garanterade popularitetspoäng!

Recept för ca 8 pannkakor

Det här behöver du

Pannkakor

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker (Fairtrade)
10 g smält smör

Karamelliserad banan

3 st bananer (Fairtrade)
5 msk mörkt muscovadorörsocker (Fairtrade)
3 msk strösocker (Fairtrade)
2 msk smör

Topping

Nötter (valfria Fairtrade nötter)

Chokladsås:
1 dl grädde
200 g mörk choklad (Fairtrade)

Så här gör du

Börja med pannkakorna

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt 4 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, blanda ordentligt. Smält smöret och blanda i smeten. Hetta upp en stekpanna och pensla med lite smör, lägg i lite smet och stek pannkakorna. Pensla stekpannan med lite smör vid behov.

Gör sedan chokladsåsen

Lägg grädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och blanda med grädden. Värm upp på medelhögvärme under ständig omrörning tills chokladen smälter. Såsen får inte börja koka. Låt svalna.

chokladsås med fairtrade märkt choklad och grädde i en kastrull

Chokladsås med Fairtrade-märkt choklad. Foto: Zeina Mourtada

Karamelliserade bananer

Blanda strösocker och muscovadorörsocker i en skål. Dela bananerna i bitar och doppa sedan i sockret. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek sedan bananerna på medelvärme tills de blir karamelliserade. Fyll pannkakorna med bananerna och toppa med chokladsås och grovhackade nötter. Servera pannkakorna
med ett gott Fairtrade-märkt kaffe eller te.

Pannkakor med karamelliserad banan

Bananbitar doppade i muscovadorörsocker blir fantastiskt gott i pannkakorna. Foto: Zeina Mourtada

Glöm inte att registrera fika (eller dina fikor) på fairtradechallenge.se för att vara med i världens största fika-utmaning!

Om Fairtrade-produkterna

Varje gång du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

I dag finns ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, Fairtrade-märkta blommor, sportbollar och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Alla ingredienser som kan vara Fairtrade-märkta i det här receptet är det.

Hela världen fikar, fikar du?