Var kommer frukosten ifrån?

Att fixa en schysst frukost är lätt! Det kan vara så enkelt som att välja rätt kaffe. Genom att handla Fairtrade-märkta produkter är du med och skapar möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda med egen kraft kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

I Sverige finns över 2 200 Fairtrade-märkta produkter. Det gör det enkelt att välja Fairtrade-märkt till din frukost och på så sätt bidra till en mer hållbar värld.

Här är några exempel på produkter som finns som Fairtrade-märkta och vad certifieringen gör för skillnad för de odlare och anställda som dagligen producerar dem.

Kaffe

Kaffe växer i många olika länder men kan till exempel komma från Kenya, där Fairtrade-premien bland annat har investerats i olika klimatanpassningar.

Te

Majoriteten av världens te kommer från Indien. I Indien motverkar Fairtrade barnarbete genom satsningar på utbildning.

Bananer

Bananer som säljs i Sverige kommer ofta från Dominikanska republiken. Fairtrade har som målsättning att alla bananodlare ska ha en lön som går att leva på.

Socker

Socker kommer bland annat från Malawi. Där har Fairtrade-premien bland annat använts till att bygga tegelhus och dra elnät.

Cashewnötter

Cashewnötter växer naturligt i bland annat Gambia. Där har Fairtrade bidragit till att odlare fått råd med högre utbildning till sina barn.

Honung

Fairtrade-märkt honung får vi bland annat från Argentina. Där har biodlare kunnat investera i projekt som ska öka den biologiska mångfalden i närområdet.