Meny

”Fairtrade betyder mycket för oss kaffeodlare”

Idag gästbloggar Celine Herrera som är uppväxt i en kaffeodlarfamilj i Dominikanska republiken. Just nu är hon på besök i Sverige bland annat för att inledningstala på Fair i Göteborg.

Celine Herrera Foto ©Luz Sosa-75Jag heter Celine Herrera och kommer från den lilla byn Los Cacaos i Dominikanska republiken. Jag är uppväxt på en liten gård som min familj tillsammans tog hand om. Under min uppväxt brukade min pappa åka runt i de omkringliggande byarna och samordna kaffeproducenter.

Vi hade det bra där vi bodde, men det var också stundtals svårt eftersom vi varken hade rinnande vatten eller elektricitet. Vi gick till fots två timmar varje dag eftersom vi saknade tillgång till transporter. Och när skoldagen var över hjälpte jag till hemma på gården.

Universitetsstudier möjliga genom Fairtrade-premien

1979 grundade min pappa och andra producenter en liten kaffeodlarorganisation vid namn La Esperanza. Tack vare detta fick vi kontakt med Fairtrade. Genom Fairtrade fick vi bättre betalt för vårt kaffe, möjlighet att förhandla på kaffemarknaden och tillfälle att möta människor från andra länder. Inte minst kunde vi skapa långsiktiga relationer med kaffehandlare. Min familj var också med och grundade kaffekooperativet FEDECARES.

Tack vare Fairtrade-premien fick jag möjlighet att studera till agronom på universitetet, liksom 40 andra ungdomar. Fairtrade-premien har också använts till att bygga en skola och en akvedukt för människorna på landsbygden.

Kaffeodlare i generationer

I Dominikanska republiken har 98% av kaffeproducenterna små odlingar som är mindre än 3 hektar och det är vanligt att gårdarna, liksom för min familj, går i arv från generation till generation. Kaffeproduktionen i Latinamerika och i Dominikanska republiken möter idag stora svårigheter på grund av sjukdomen La Roya som attackerar kaffeplantans blad. Utan bladen kan kaffebären inte växa. Kaffeträden är också ofta mer än 50 år gamla, vilket betyder att plantorna är svaga och La Roya tar hårdare. Det är svårt att bekämpa La Roya av flera skäl; det kan vara svårigheter som följer med klimatförändringarna, det kan ha att göra med odlingstraditioner, brist på gödningsmedel och/eller kaffeplantans ålder.

Nya kaffeplantor med stöd av Fairtrade

Fairtrade betyder mycket för min organisation och mitt samhälle. För att vår kaffeproduktion ska kunna fortsätta och för att vi ska kunna försörja våra familjer framställs och planteras nya kaffesorter som är motståndskraftiga mot La Roya inom kaffekooperativet FEDECARES. Att plantera nya kaffeträd har också en miljöskyddande effekt. Men vi kan inte göra det här på egen hand. Genom Fairtrade-systemet får vi stöd genom finansiering, bättre betalning för kaffet och långsiktiga handelsrelationer.

Dela