blogg / 21 Sep 2017

Fairtrade en viktig del i hållbarhetsarbetet

Denna veckas gästbloggare, Tina Almstedt på Axfood, tar oss med på ett producentbesök i Colombia och berättar om varför Axfood väljer att Fairtrade-märka sitt kaffe under varumärket Garant som en del i sitt hållbarhetsarbete.

Vi är på väg upp i bergen i norra Colombia för att möta några av de människor som odlar kaffebönorna till Garants kaffe.

Det är ett under att det överhuvudtaget går att ta sig upp till kooperativet som ligger på 1500 meters höjd, med bil på kantiga stigar. Vi åker genom vatten och lera, några gånger måste vi stanna, backa och ta sats. Det är svindlande när man tittar ner från kanten på den smala vägen som plötsligt övergår i en brant, stupande klippa. Samtidigt slås vi av den vackra omgivningen med prunkande växtlighet överallt.

Foto: Marisol Was

Axfood-teamet tillsammans med kaffeodlare från kooperativet Asoprokia i Colombia. Foto: Marisol Was

Väl uppe i kaffekooperativet möts vi av glada miner. Kaffeodlarna har rest i timmar på åsna för att träffa oss. Det är inte ofta de får besök, framförallt inte från Sverige. Jag minns särskilt en kvinna som förlorat sin man i konflikter som varit i landet, men som ändå klarat av att resa sig och kan tack vare Fairtrade-certifieringen nu livnära sig på sin kaffeodling.

Satsar på Fairtrade och hållbarhet

För oss på Axfood är det viktigt med hållbart producerade råvaror. Därför har vi valt att ta fram kaffe under varumärket Garant som är Fairtrade-märkt.

Vi har satsat på en ny serie Fairtrade-märkta och ekologiska kaffe med hela kaffebönor från Colombia och Honduras. Dessutom lanserar vi nu malet pressokaffe, mörkrostat och extra mörkrostat kaffe, som är alla är Fairtrade-märkta. Gemensamt för dessa kaffen är också att de är gjorda på Arabicabönor hämtade från småskaliga jordbruk på hög höjd. Ett av dessa jordbruk ingår i det Fairtrade-certifierade kooperativet Asoprokia i Sierra Nevada de Santa Marta, i norra Colombia.

Utöver att alla odlare är anslutna till asoprokia är Fairtrade-certifierade är odlingarna också ekologiskt certifierade.

Utvecklingsmöjligheter genom Fairtrade-premien

Fairtrade-premien för 2016 som Asoprokias fick ta emot fördelades ut till varje kaffeodlare i kooperativet och har bidragit till mycket positivt. Totalt gick 1,000,000 COP – ca. 3,200 svenska kronor – till varje odlare som i sin tur återinvesterade pengarna i bland annat material och utrustning till tvättning av kaffebönor. Premien har även bidragit till att de kunnat införskaffa nya plantor och kaffesäckar, renovera hus som förstörts av regnoväder samt möjliggjort att kooperativet kunnat erbjuda synundersökningar och glasögon till de som behöver. Delar av premien har även gått till undervisning.

Mörkrost, extra mörkrost och pressokaffe

Garants nya Fairtrade-märkta sortiment

Utöver att alla odlare anslutna till Asoprokia är Fairtrade-certifierade är odlingarna också ekologiskt certifierade. Inga bekämpningsmedel används, istället använder odlarna sig av så kallad skuggodling – de odlas under naturlig skugga som skapas i form av skuggträd. Detta skyddar plantorna mot angrepp och dessutom skapar växtligheter runt om plantorna ett skydd och som ger plantorna näring, likt miljön där kaffeplantor växer vilt.

Under besöket hos Asoprokia tar vi fram en påse av Garants kaffe, som vi maler och brygger på plats. Tillsammans smakar vi på slutprodukten – och odlarna blir väldigt stolta. Det smakar ljuvligt i dess rätta miljö! Kaffeodlarna har inte riktigt samma kaffedrickarpassion som oss i Sverige – de dricker helst kaffe med skopor av socker. Trots det får vi får en fin stund tillsammans innan vi beger oss vidare på vår resa.

 

/Tina Almstedt, kvalitetssäkrare, Axfood