Hewan Temesghen, geralsekreterare Fairtrade Sverige

nyheter / 22 maj 2018

Fairtrade i Almedalen 2018

Vill du fylla din panel i Almedalen med kunniga personer inom hållbar handel och mänskliga rättigheter? Fairtrade är på plats i Almedalen 1-5 juli 2018.

Under Almedalen pratas det mycket om vad som ska göras, inte minst i koppling till Agenda 2030. Fairtrade vill lyfta att det är möjligt att göra skillnad direkt, redan på Almedalen. Genom att välja Fairtrade-kaffe till frukostseminarierna, Fairtrade-nötter som snacks mellan panelerna eller Fairtrade-vin till kvällsminglet så bidrar er organisation till bland annat mål 12 i Agenda 2030 om hållbar konsumtion och produktion. Vi från Fairtrade träffas gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan jobba för mål 12 – inte i framtiden, utan nu. Det börjar med Fairtrade.

Pratbubblor med rågor om Fairtrade

Vilken Fairtrade-märkt produkt vill du se i Almedalen? Kaffe, nötter, vin eller choklad?

 

Vi som kommer att delta i Almedalen är alla kunniga och entusiasmerande talare med gedigna kunskaper. Vi äter gärna schysst frukost, minglar och deltar i paneler och event om mänskliga rättigheter, Agenda 2030, rättvis handel och hållbar konsumtion.

Lite om oss och våra specifika ämnesområden

Hewan Temesghen

Hewan Temesghen är generalsekreterare för Fairtrade Sverige och har i många år arbetat nationellt och internationellt med frågor som rör mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor med fokus på unga. Kunnig inom Agenda 2030, Fairtrade som organisation, handel som verktyg för fattigdomsbekämpning, hållbar konsumtion, arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom, engagemang och mobilisering.

Elisabet Lim

Ämnesområde: Mode- och textilbranschen, bomull, kaffe, vin. Över 20 års erfarenhet från modebranschen, bl. a. som inköpare och produktionschef på Peak Performance. Specialistkunskaper gällande spårbarhet och hållbara fibrer, mänskliga rättigheter och levnadslön i textila handelskedjor. Nu ansvarig för bomull, textilstandard, kaffe och vin på Fairtrade.

Christopher Riddselius

Ämnesområde: Arbetsvillkor i leverantörskedjor, livsmedelscertifiering, Agenda 2030, påverkansarbete och levnadslön. Över 10 års erfarenhet med CSR och mänskliga rättigheter i leverantörskedjor. Kunnig inom arbetsvillkor i livsmedel- och textilbranschen och specifikt för certifierade konsumentprodukter. Han tidigare arbetat med socialt ansvar på KRAV och som verksamhetsansvarig på Fair Action. Nu ansvarig för Out of Home (hotell, café och restaurang) blommor och juice på Fairtrade.

Anneli Örtqvist

Ämnesområde: Rättvis handel i offentlig upphandling och koppling mellan rättvis handel/Fairtrade och Agenda 2030. Över 20 år erfarenhet av utvecklingsprocesser och hållbar utveckling, bl. a. som affärs- och tjänsteutvecklare på Telia och ledarskapskonsult för hållbar utveckling på Naturakademin Learning Lab. Nu ansvarig för Fairtrade City och Fairtrade region (diplomeringar för kommuner och regioner som genom lokalt engagemang och offentlig upphandling verkar för en rättvis handel och etisk konsumtion).

Våga ställa hållbarhetskrav i offentlig upphandling – är vi svenskar lika modiga som danskarna?

Den nya lagen om offentlig upphandling har varit på plats i över ett år. Den slår fast att upphandlare ska ställa krav på hållbarhet vid upphandling och att de kan ställa specifika krav på miljö- och social hållbarhetsmärkta produkter och tjänster. Men gör de det?

Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, håller tillsammans med Marine Stewardship Council, Miljömärkning Sverige, TCO Development, Naturskyddsföreningen och KRAV ett seminarium om offentlig upphandling i Almedalen: 4/7 2018, klockan 16:30 – 18:30.

inbjudan till seminarium

Inbjudan till seminarium

 

Läs mer om seminariet på Region Gotland