Meny

Fairtrade-märkt vin gör skillnad i Sydafrika

I dag bloggar Elisabet Lim, produktansvarig på Fairtrade Sverige, om Fairtrade-märkt vin och vad Fairtrade-certifieringen inneburit för vingården Du Toitskloof i Sydafrika. Från och med 1 mars har systembolaget ytterligare två viner från Du Tooitskloof i sitt sortiment.

Sydafrika är ett land som brottats med stora utmaningar när det gäller lantarbetares arbetsvillkor.

Under hösten 2012 förekom vilda strejker då lantarbetare demonstrerade för högre löner och resultatet blev en höjning av dagslönen från R69 (ca 43 kr) till R105 (ca 65 kr) i mars 2013, men fortfarande ligger minimilönen långt ifrån en levnadslön. Dock förekom inga strejker på Fairtrade-certifierade vingårdar den hösten då de anställda upplevde att de behandlades på ett bra sätt av sina arbetsgivare samt att många hade extra förmåner som t.ex. fri förskola och skola för barnen, samt fri sjukvård och boende på gården.

Ett av de mest inspirerande exempel på vilken skillnad Fairtrade gjort fick jag uppleva under mitt besök på Du Toitskloof Winery i Breede River Valley. Detta är ett distrikt med torrt och varmt klimat men med god tillgång på vatten via Breede floden och här produceras en mycket stor del av Sydafrikas viner.forskola-som-byggts-med-hjalp-av-Fairtrade-premien

Du Toitskloof har varit Fairtrade-certifierade sedan 10 år tillbaka och utvecklingen under den här tiden har verkligen gjort stor skillnad för de anställda och deras familjer på de 22 olika vingårdarna i området.

Varje dag lämnas fler än 200 barn på förskolorna där de tas om hand av utbildad personal. Fler klassrum har byggts i den nybyggda grundskolan och en datorsal med 50 datorer är nu i full drift. På morgonen besöker barn från förskolan datorsalen för nybörjarklasser och på kvällen får de som jobbar på vingården möjlighet att lära sig mer om datorer. De senaste tre åren har de två bästa studenterna på gymnasiet fått stipendier som helt täcker deras universitetsstudier. En biblioteksbuss med böcker och datorer har införskaffats, ett mobilt sjukhus kan besöka de olika vingårdarna i området vid behov och det finns även ett speciellt rum där sjuka barn tas om hand om föräldrarna behöver arbeta.

Från och med 1 mars kommer ni kunna hitta ytterligare två vita Fairtrade-certifierade viner från Du Toitskloof på Systembolaget.

Det ena är en box under varumärket Zola, ett fruktigt vin med inslag av fat, päron, persika, apelsin, örter och vanilj. Det andra, Dimension Chardonnay, är ett fruktigt vin med inslag av fat, gula äpplen, päron, persika, nötter och citrusskal.

Dela