Meny

”Finns ingen Fairtrade-märkning på hår”

Det multinationella hårföretaget Hairtalk har marknadsfört ogiltigt Fairtrade-märkt hår i flera år. Det uppmärksammas i kvällens Uppdrag granskning som nu fått företaget att droppa Fairtrade-märkningen. ”Det finns inget hår som är Fairtrade-märkt”, säger Maria Granefelt, tf. generalsekreterare på Fairtrade.

I kvällens Uppdrag granskning om hårförlängningar genom multinationella företaget Hairtalk, uppdagas det att företaget har hittat på en Fairtrade-märkning på hår som sålts i flera år. Detta är något som Fairtrade i Sverige inte har haft kännedom om.

— Det finns inget hår som är Fairtrade-märkt och det är tuffa kriterier för att en produkt ska bli Fairtrade-märkt. Att ett företag har använts sig av märkningen utan att vara certifierad är mycket olyckligt. Att namnet Fairtrade missbrukas är mycket olyckligt när Fairtrade verkar för att utrota fattigdom och öppna upp för en internationell och hållbar handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter som framförallt syftar till att gynna första ledet av handelskedjan, säger Maria Granefelt.

Oberoende kontroll för att bli Fairtrade-certifierad

Alla producentorganisationer, stora som små, kooperativ som plantage, måste genomgå en initial kontroll för att få sälja sina produkter som Fairtrade-certifierade. Ansvaret för kontroll och certifiering av producentorganisationer och exportörer/importörer ligger hos Flocert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan med ISO 17065-ackreditering. 

De oberoende kontrollerna säkrar att Fairtrades internationella kriterier efterlevs av såväl producentorganisationer som exportörer och importörer genom handelskedjan, säger Maria Granefelt.

Sedan Uppdrag granskning börjat höra av sig med frågor till företaget, har Hairtalk tagit bort märkningen, enligt SVT. Företaget hävdar att de eftersträvar etiska ramverk men att det var en miss att Fairtrade hamnade på produkten.

Uppdrag gransknings reportage Hårindustrin sänds onsdag den 4 oktober klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Dela