Servera Fairtrade

Vi äter allt oftare på restaurang och varje dag intas många koppar kaffe ”to go” eller på café. Samtidigt ökar restauranggästernas krav på hållbarhet och att hänsyn tagits till både människa och miljö vid produktion av de råvaror som serveras.

Många aktörer inom restaurangbranschen blir allt mer medvetna om socialt ansvarstagande och att aktivt arbeta med detta ses av många som en nyckel till långsiktig framgång och överlevnad. För caféer, restauranger och hotell som vill erbjuda produkter som är socialt hållbara finns idag ett stort utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland.

Vad innebär det för hotell, caféer och restauranger att servera Fairtrade?

Genom att servera Fairtrade-märkta produkter kan ni bidra till att odlare och anställda själva kan styra mot en framtid utan fattigdom och där mänskliga rättigheter uppfylls.

Fairtrade är Sveriges mest kända och snabbast växande produktmärkning för sociala villkor och den enda produktmärkningen som hängivet och framgångsrikt arbetar med fattigdomsbekämpning i länder med utbredd fattigdom. Fler och fler konsumenter ställer krav på att de produkter de konsumerar inte är handlade på bekostnad av någon annan och att människan bakom produkten arbetar under schyssta villkor.

Fair Breakfast för hotell & konferensanläggningar

En del av de produkter som vi ofta har till frukost odlas och produceras i länder med utbredd fattigdom, så som kaffe, te, socker och bananer. Genom att välja Fairtrade-märkt kan en konferens- eller hotellverksamhet inkludera social hållbarhet i sitt frukosterbjudande och tillsammans med sina gäster vara med och bekämpa fattigdom.

Fairtrades generalsekreterare Magdalena Streijffert överlämnar diplom till Clarion Hotel Signs VD Mats-Erik Lidström som tar emot det tillsammans med övriga representanter för hotellet.

Fairtrades tidigare generalsekreterare Magdalena Streijffert överlämnar diplom till Clarion Hotel Signs VD Mats-Erik Lidström, tillsammans med övriga representanter för hotellet.

Fairtrade Sveriges koncept ”Fair Breakfast” innebär att allt kaffe, te, chokladdryck, socker och bananer som serveras på frukosten ska vara Fairtrade-märkt. Det ska också finnas ytterligare minst tre Fairtrade-märkta produkter på frukostbuffén.

Det kan exempelvis vara sylt, nötter och kokos och vi rekommenderar ett aktivt arbete för att bredda utbudet ytterligare. Slutligen krävs en mycket tydlig skyltning på frukostbuffén där det framgår vilka produkter som är Fairtrade-märkta.

Är du intresserad av att erbjuda en ”Fair breakfast”? Kontakta Mikael Tengroth här

Läs mer: