Att märka sammansatta produkter

Från läsk och kakor till müsli och sylt – möjligheterna för Fairtrade-certifieradesammansatta produkter är många. Bara på den svenska marknaden finns i dag fler än 800 Fairtrade-märkta sammansatta produkter!

Kriterier för märkning av sammansatta produkter

Syftet med kriterierna för sammansatta produkter är att företag skall kunna märka produkter som består av flera ingredienser samt generera största möjliga nytta för odlarna. För sammansatta produkter, som till exempel godis kakor eller glass, finns det därför ett antal kriterier som måste uppfyllas för att man skall kunna märka sin produkt.

  • Allt som finns att tillgå som Fairtrade-certifierade ingredienser i en produkt skall också vara det, till exempel socker, kakao, nötter och vanilj i bakverk. Detta inkluderar även sammansatta ingredienser samt derivat (ingrediens bildat eller härlett ur något annat).
  • Minst 20 procent av det totala innehållet i en sammansatt produkt skall vara Fairtrade-certifierat för att man skall kunna märka produkten.
  • I en produkt där tillsatt vätska (vatten/mejeriprodukter) utgör minst 50 procent av produkten kan den exkluderas från uträkningen. Obs! Gäller även juice från koncentrat men inte färskpressad. Den måttenhet som används för att beräkna procentsat-sen bör vara samma måttenhet som används på förpackningen.