Servera Fairtrade

Vi äter allt oftare på restaurang och dricker stora delar av vårt kaffe på kafé. Samtidigt ökar konsumenters krav på hållbarhet och att hänsyn tagits till både människa och miljö vid produktion av de råvaror vi konsumerar. Du kan göra skillnad genom att börja servera Fairtrade!

Många aktörer inom restaurangbranschen blir allt mer medvetna om socialt ansvarstagande, samtidigt som konsumenter i högre grad efterfrågar schysst producerad mat och dryck.

Servera Fairtrade som en del i ett aktivt hållbarhetsarbete på din restaurang, på kaféet eller i baren. Redan i dag finns ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, såsom kaffe, vin, nötter, choklad och frukt. Fairtrade är Sveriges mest kända produktmärkning för social hållbarhet.

Fair Breakfast för hotell och konferenser

En del av de produkter vi ofta har till frukost odlas och produceras i länder med utbredd fattigdom. Det gäller till exempel kaffe, te, socker och bananer. Genom att välja Fairtrade-märkt kan en konferens- eller hotellverksamhet inkludera social hållbarhet i sitt frukosterbjudande och tillsammans med sina gäster vara med och bekämpa fattigdom.

Konceptet Fair Breakfast innebär att kaffe, te, chokladdryck, socker och bananer som serveras på frukosten är Fairtrade-märkta. Det ska också finnas ytterligare minst tre Fairtrade-märkta produkter på frukostbuffén, exempelvis sylt, nötter och kokos. Vi rekommenderar även ett aktivt arbete för att bredda utbudet ytterligare. Slutligen krävs en tydlig skyltning, där det framgår vilka produkter i frukostbuffén som är Fairtrade-märkta.

Är du intresserad av att erbjuda en Fair Breakfast eller lära dig mer? Kontakta Cecilia Jaukkuri på cecilia.jaukkuri@fairtrade.se.