Meny
Försäljningen av Fairtrade-märkt bomull har ökat. Foto: Suzanne Lee

Försäljningen av Fairtrade-märkt fortsätter öka

Den globala försäljningen av Fairtrade-märkta produkter fortsatte att öka under 2018 och nådde 9,8 miljarder euro, visar siffror från Fairtrade International.

Under 2018 ökade den globala försäljningen av Fairtrade med 15 procent till 9,8 miljarder euro (motsvarande över 100 miljarder svenska kronor). Fairtrade fortsatte att växa bland både företag och odlare världen runt. Till exempel valde omkring 100 000 fler odlare att Fairtrade-certifiera sig under samma år, något som välkomnas av Fairtrade Sveriges vd Cecilia Ceder.

– Det är glädjande att intresset för hållbarhet är starkt. Vårt mål är en världshandel där alla människor kan leva på sin inkomst och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Ju fler som väljer Fairtrade, desto närmare kommer vi den verkligheten, säger Cecilia Ceder.

Stark ökning av försäljningen av bomull och kakao

Fairtrade-certifierad bomull var den råvara som ökade allra mest under året – närmare bestämt med 27 procent. Fairtrade-certifierad bomull finns i kläder, lakan och andra textilier på den svenska marknaden.

Även Fairtrade-märkta kakaoprodukter ökade med över 20 procent, bland annat tack vare Fairtrades ingrediensprogram, som möjliggör för företag att i större utsträckning använda Fairtrade-certifierad kakao i sammansatta produkter som glass, godis och bakverk.

Kaffe en utsatt råvara

Inom vissa produkter har ökningen av Fairtrade dock stabiliserats, däribland kaffe. Samtidigt sjönk världsmarknadspriset på kaffe till det lägsta på tolv år – och fortsatte sjunka även in i 2019. Fairtrades minimipris på kaffe innebär just nu att Fairtrade-certifierade odlare får mer än dubbelt så mycket betalt jämfört med världsmarknadspriset för sitt kaffe.

– Här har vi alltså en produkt där vi ser vilken enorm skillnad Fairtrade gör för odlarna. Men för att kunna fortsätta göra det behöver volymerna öka. Därför är det viktigt att svenska konsumenter fortsätter att välja Fairtrade-märkt kaffe, säger Cecilia Ceder.

I Sverige är var nionde kopp kaffe som säljs Fairtrade-märkt.

Över 35 000 produkter

Fairtrade-märka produkter säljs i dag i 158 länder och det finns över 35 000 produkter att välja mellan på den globala marknaden.

– Konsumenter måste fortsätta välja Fairtrade för att vara med och bidra till en handel baserad på schyssta villkor och mänskliga rättigheter. Den internationella handeln har all potential att vara ett mycket effektivt verktyg för att motverka fattigdom, säger Cecilia Ceder, vd Fairtrade Sverige.

Försäljningssiffrorna för 2019 är inte kända än.

Dela