blogg / 08 nov 2016

Framtidsdrömmarna stavas utbildning – producentbesök i Kenya

Under en veckas tid har vi rest runt i det vackra landet Kenya. Vi har mött anställda på rosplantagen kring Naivashasjön och besökt några av de teodlare som tillhör kooperativet Gacharage Tea Factory Company. Människorna vi mött har delat med sig av sina personliga berättelser, där vi har fått ta del av hur deras liv ser ut och vad Fairtrade har inneburit för dem. Det här är den första av två bloggar om vår resa.

rosplantagen-oserian-kenya-fairtrade

Rosplantagen Oserian.

Vid Naivashasjön ligger rosplantagen Oserian. Området däromkring omfattar höga höjder och flera sjöar som binds samman. Klimatet på denna plats samt tillgången till vatten skapar goda förutsättningar för odling av rosor. Naivashasjön huserar en hel del flodhästar, och runt omkring sjön går aporna och de andra vilda djuren fritt mellan skogsområden och bebyggda områden.

Fackligt engagemang i lönerna har inneburit en stor höjning

När vi pratar med de anställda på rosplantagen Oserian får vi en tydlig bild av att Fairtrade-certifieringen gör skillnad. Det som tydligast framträder är förstärkningen i organisering som Fairtrade innebär och den yttrandefrihet som det för med sig att de anställda kan vara fackligt organiserade.

Genom den fackliga organiseringen har företrädarna för de anställda lyckats förhandla upp lönerna på Oserian så att de faktiskt är dubbelt så höga som minimilönen i landet. Detta gör en enorm skillnad för levnadsstandarden och möjligheten att kunna försörja sin familj; att helt enkelt kunna sätta mat på bordet.

rosor-i-hink-oserian-fairtrade

Utbildning till barn och vuxna

Något annat som är tydligt är att Oserian använt Fairtrade-premien till utbildning. I Kenya är utbildning mycket dyrt, och traditionen är att familjerna har många barn, vilket gör det svårt att möjliggöra skolgång för alla barn. Oserian har därför bland annat byggt en grundskola som omfattar över 400 elever, och därtill köpt in alla böcker och läromedel samt byggt en datasal där de införskaffat de tillhörande datorerna.

oserian-hilltop-academy

Tack vare Fairtrade-premien har man bland annat byggt en grundskola som omfattar över 400 elever.

Oserian erbjuder barnen till alla anställda gratis lågstadieutbildning, och särskilda utbildningsstipendium till behövande elever till den fortsatta skolgången. Men det är inte bara barnen som får utbildning finansierad. Brigid, som arbetar med att plocka rosorna, berättar att hon ska ansöka om att få sin kommande utbildning i jordbruk betald av Fairtrade-premien.

utbildning-anstalldas-rattigheter-laike-naivasha-kenya-fairtrade

Utbildning i anställdas rättigheter.

På en utbildning i anställdas rättigheter, i ett projekt som är finansierat av Svenska Postkodlotteriet, möter vi anställda som sammanstrålat från flera olika rosplantager i närheten av Naivashasjön. En av deltagarna är Charles som arbetar på Topoflora, en rosplantage som sedan nio år är Fairtrade-certifierad. Han berättar att även Topoflora har prioriterat att använda Fairtrade-premien till utbildning.

charles-anstalld-pa-topoflora-fairtrade-rosplantage

Charles, anställd på rosplantagen Topoflora, Kenya.

Över 200 elever har under åren fått tillgång till utbildning och flera av dem går nu på universitetet. Fairtrade-premien har också använts till årliga hälsokontroller, möbler till skolorna, höjd standard i de anställdas hem och förbättrad avfallshantering. Charles säger att genom Fairtrade får de anställda möjlighet att utvecklas och att själva kunna förbättra vardagen för sig själva och sin familj.

Fairtrade-premien gör skillnad

Magdalena och Loreen, som också deltar i utbildningen, arbetar båda på rosplantaget Longonot. Longonot blev Fairtrade-certifierad 2005. De sitter båda i premiekommittén som hanterar och planerar användningen av Fairtrade-premien. Loreen säger att livet som anställd på blomsterplantage är svårt och att det manuella arbetet tar hårt på kroppen.

Ytterligare en utmaning är att få lönen att räcka till familjens matkostnader. Som en del i att möta den utmaningen erbjuder Longonot de anställda gratis lunch. Precis som vi fått berättat från andra Fairtrade-certifierade plantage, så använder Longonot en hel del premiepengar till utbildning för de anställda och deras barn. Magdalena läser exempelvis en kvällskurs i ekonomi som finansierats av Fairtrade-premien, och drömmer om att en dag arbeta med ekonomi på ett kontor. Loreen känner en passion för jordbruk och berättar att hon specifikt sökte jobb på en Fairtrade-certifierad blomsterodling eftersom hon vet att det innebär fler förmåner jämfört med en icke certifierad. Loreens drömmar handlar om att avancera på blomsterfarmen och att ta en examen inom jordbruk.

Efter några dagar lämnar vi Naivashasjön och blomsterodlingarna och beger oss norrut, mot områdena där teplantagen ligger. Framför oss brer ett vackert landskap ut sig, med hisnande höjder och dalgångar, täckta av gröna teblad som blänker i solen. Mununga heter området och om denna del av resan berättar vi mer i nästa blogg.

/Emma Toft och Therese Smedberg