Hoppa till innehåll
Blogg /

Från planta till kärleksförklaring – visa #dubbelomtanke med Fairtrade!

Nu vankas Alla hjärtans dag, en dag för att visa omtanke om sina nära och kära. Ofta gör vi det genom att ge presenter till varandra, men det är inte alltid en blomstrande kärlekssaga bakom presenterna vi ger bort. Därför ger vi dig tips på hur du kan visa #dubbelomtanke och köpa kärlekspresenter som gör skillnad.

fairtrade-rosor-roda-alla-hjartans-dag-#dubbelomtanke
Foto: Fairtrade Sverige

#Dubbelomtanke

Alla hjärtans dag är ett perfekt tillfälle att visa lite extra kärlek till dem du tycker om. Varför inte överraska kollegan med choklad? Eller uppvakta kärleken med röda rosor? Skulle inte din vän bli glad över en ask geléhjärtan?

Men produktionen bakom dessa presenter sker inte sällan under osäkra arbetsförhållanden, där odlare och anställda tvingas arbeta för långa dagar med för låga löner. Men genom att köpa Fairtrade-märkta presenter att ge bort på denna kärleksdag så blir inte bara din kollega, kärlek eller vän glad – du bidrar också till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för människan bakom produkten, #dubbelomtanke helt enkelt.

1.Gör ett chokladpaket

Välj ut dina och mottagarens favoritblandningar av chokladkakor och slå in i ett paket. Choklad är ju alltid uppskattat, och blir ännu mer uppskattat om de är producerade under schyssta förhållanden. Exempelvis motverkar Fairtrade aktivt barnarbete, bland annat genom långsiktiga handelsavtal och högre inkomster för odlarna.

2.Bjud på glassbuffé

Alla (okej, nästan alla) gillar glass, men alla gillar inte samma smak. Fixa en liten buffé av olika smaker och blandningar! Det kommer garanterat att finnas något för alla. Välj glassar med Fairtrade-märkning så vet du att allt som kan vara certifierat i glassen också är det.

3.En bukett rosor

Det blir inte mycket mer romantiskt än rosor, klassiskt och vackert. Att veta att rosodlarna fått en Fairtrade-premie som de kan investera i social och ekonomisk utveckling gör ju det hela ännu bättre.

4.Baka en Fairtrade-kaka

En kaka säger mer än 1000 ord. Ta fram ditt bästa recept och sätt på dig kockmössan. Extra gott blir det om ingredienserna är Fairtrade-märkta, så är du garanterad att producenten bakom ingredienserna fått ett schysst pris för sin vara. Vill du veta vilka ingredienser du kan byta till Fairtrade? Läs mer här.

Glöm inte att fråga efter Fairtrade-märkta produkter i just din butik!