Meny

Frukosten började med en vision – Clarion Hotel Sign

Som första hotell i Sverige erbjuder nu Clarion Hotel Sign i Stockholm en ”Fair frukost”, där alla större produkter på frukostbuffén som kan vara Fairtrade, är Fairtrade. Ashley Gladwin och Johanna Sommerstein, frukostkockar på Clarion Hotel Sign, berättar om hur satsningen tog form.

Clarion-hotel-sign-Fairtrade-ingefara-bananer

Det började med en vision –

En vision om hållbar utveckling. Ett stort område som vi alla förmodligen har våra egna tankar kring. Vi på Clarion Hotel Sign har länge arbetat med KRAV på vår frukost och har inom vår organisation ett ständigt pågående miljöarbete för att nå ett ambitiöst och nödvändigt mål. Så på sätt och vis är dessa tankar och denna önskan om att aktivt ta ställning för en hållbar utveckling inte ny. Vår vision bottnar i att den enligt vår mening inte var tillräckligt bred.

Så, för ungefär 10 månader sedan föddes idén om att vi borde kunna erbjuda fler alternativ på vår frukost, som aktivt bidrar till att göra världen lite bättre. Att som en del av ett stort företag med riktigt stora volymer av konsumtionsvaror bli bättre på att ta vårt ansvar såväl mot de som producerar det vi säljer – och mot våra kunder som inte ska behöva göra avkall på sina värderingar när de kommer hit.

Att välja Fairtrade kändes som det naturliga valet

då många av de produktgrupper vi erbjuder på frukosten kommer från utvecklingsländer och jordbrukssektorn. Fairtrade jobbar aktivt för att hjälpa människor att hjälpa sig själva till en bättre och mer hållbar tillvaro. De delar många av våra idéer om vad som är en sund tillvaro.

clarion-hotel-sign-Fairtrade-te-frukost Vår vision sattes på pränt och blev till en projektplan som vi presenterade för våra chefer.

Fördelen med att jobba just på Sign är dels att det är ett stort företag, och dels att det är ett företag med medarbetare och ledare som faktiskt andas passion. Och som genomsyras av en önskan om en hållbar utveckling. Efter att ha tittat på alla de fördelar som kommer av att göra ett sådant här aktivt ställningstagande för hållbar utveckling och mänsklighet, var alla övertygade om att de ökade kostnader som oundvikligen kommer av detta är värda att bäras. Så, vi fick klartecken och förtroende från ledningen att här på Sign köra ett pilotprojekt!

Efter ett inledande möte med Fairtrade Sweden kom vi fram till att det arbetades på ett koncept, en Fair Breakfast.

Och att detta var helt nytt och här i Sverige obeprövat. Detta gjorde såklart allt ännu lite mer spännande. Och lite mer svårarbetat. Vi fick en lista med sju olika produktgrupper som bör bytas ut för att konceptet Fair Breakfast ska anses uppfyllt och vi skred till verket.

Clarion-hotel-frukost-fairtrade

Många produktsökningar och långa samtal med leverantörer senare,

stod vi med en produktlista och ett kostnadsförslag. Och vi fick godkänt att byta ut de produkter vi haft innan, till Fairtrade-certifierade alternativ. Den största utmaningen var att hitta en vettig juice som kunde levereras i tillräckligt stora mängder. Men även att få vår huvudleverantör att ta in och leverera alla de produkter som vi ville ha. Många produkter fanns inte i deras sortiment över huvud taget och det behövde ringas både två och tre och fyra samtal för att vi till slut skulle stå här i köket med alla önskade produkter i handen. Det känns extra häftigt att kunna säga att det faktiskt togs fram en helt ny certifierad juice tack vare vårt initiativ.

Skyltning togs fram och till slut kunde vi efter godkännande och snabbutbildning av Fairtrade Sweden lansera vår Fairtrade Breakfast med allt vad det innebär. Extra spännande är det så klart att vi är först ut med detta och förhoppningen är så klart att projektet blir lyckat och sprids runt om på alla hotell. Nu har vi bytt ut kaffe, te, honung, varm choklad, apelsinjuice, bananer, socker, kanel och ingefära. Tänk vilken skillnad dessa stora volymer gör för producenter runt om i världen!

Clarion-hotel-fairtrade-frukost-fair-breakfast

Men vår resa stannar inte här,

vår vision är så klart att vi ska byta ut allt som möjligt är, till exempel vill vi fortsättningsvis koka vår sylt på certifierat socker, göra granola på certifierade produkter och på sikt genom vår storlek och våra volymer påverka marknaden att ta fram fler och fler alternativa produkter. Tänk om en hållbar humanitär utveckling kunde bli lika mainstream som ekologiskt och närproducerat!

/Ashley Gladwin och Johanna Sommerstein, frukostkockar på Clarion Hotel Sign 

Dela