Fairtrade-märkta julstjärnor

blogg / 04 Dec 2017

Gör skillnad med Fairtrade julstjärna!

Varje år säljs det runt 9-11 miljoner julstjärnor i Sverige men bara en procent är Fairtrade-märkta. I Etiopien finns producentorganisationen Red fox som levererar sticklingar till Sverige och Tågerups trädgård. Här verkar Fairtrade-certifieringen för att göra skillnad för över 2000 anställda på blomplantagen.

Julstjärnan eller Euphorbia pulcherrima som den också heter, har blivit en symbol för jul runt om i världen. Bara i Europa säljs det cirka 115 miljoner julstjärnor under julen.
De flesta förknippar växten med vintersäsong men julstjärnan växer faktiskt bäst i ett torrt och varmt klimat. Julstjärnan härstammar från Mexico där den än i dag anses ha heliga krafter.

På 1930-talet kom julstjärnan som smuggelgods till Europa i händerna på läkardiplomaten Joel Poinsett från USA. Till en början ansågs julstjärnan vara en exklusiv julblomma, inte förrän på 70-talet blev blomman starkt förknippad med den svenska julen.

Fairtrade-märkta julstjärnor

Fairtrade-märkta julstjärnor

Sticklingar från Etiopien

I dag är endast en procent av alla julstjärnor som säljs i Sverige Fairtrade-märkta. De Fairtrade-märkta julstjärnor som säljs i Sverige, levereras som sticklingar från plantagen Red fox i Etiopien till Tågerups trädgård i Skåne. Här odlas julstjärnorna vidare under cirka 14-18 veckor från modersplantan som växt mellan ett till tre år.

På Red fox 41 hektar arbetar 2000 människor varav 80 procent av dem är kvinnor. De levererar över 200 olika sorter av pelargon- och julstjärnssticklingar både till Europa och USA. För anställda på blomplantagen handlar Fairtrades kriterier bland annat om att ha rätt till något så grundläggande som anställningsavtal, övertidsersättning och föräldraledighet, om att kunna organisera sig fackligt och faktiskt få göra sin röst hörd. Dessutom får de anställda på plantagen ta del av Fairtrade-premien som används i olika sociala projekt. Förra året genererade försäljningen av sticklingar från Red fox över 65 000 kronor i premie i förmån till de anställda.

Lågavlönat arbete inom jordbruket

En annan stor sticklingsproducent är Fairtrade-certifierade Wagagai Farm i Uganda som levererar julstjärnsticklingar till många olika länder via Selecta one. I Uganda, som många andra länder med utbredd fattigdom, ligger grundlönen inom jordbruket långt under vad som skulle betraktas som en okej levnadslön. Förra året genererade Wagagais Fairtrade-sticklingar över 80 000 kronor i premie till de anställda. Tack vare Fairtrade-premien fick alla anställda i år även en extra månadslön.

Tack vare premium fick alla anställda i år även en extra månadslön

Verka för förändring

Även små handlingar gör skillnad. Genom att välja en Fairtrade-märkt julstjärna i din blombutik är du med och verkar för förändring i en tuff och utsatt bransch i länder som Etiopien och Uganda. Du hittar din Fairtrade-märkta julstjärna hos Hornbach, Interflora och Blomsterlandet.

Så sköter du om din julstjärna

Julstjärnan placeras mycket ljust och soligt, men ska skuggas lätt i söder. För höga temperaturer kan göra att växten tappar bladen också för kalla förhållanden, under + 15°C, orsakar bladfall. Om växten står ljust håller färgen på högbladen bättre.

Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Julstjärnan kan angripas av vita flygare, trips, ull-, sköld och bladlöss. Eftersom julstjärnor inte tål kyla bör de vara ordentligt inslagna när man tar hem dem från affären. Köp inte julstjärnor som stått ute, t.ex. på torget.