blogg / 18 Dec 2017

Hur sockrar du under julen?

Julbak är för många ett avstressande moment i julstöket. Men även ett bak med en portion socker kräver en viss fundering.

Att det söta under julen är beroende av socker är något vi alla känner igen. Hur vardagen ser ut för de som odlar socker är något som vi har svårt att ta in och känna. Sockerindustrin tillhör en hård och tuff bransch, att vara sockerodlare är inget lätt arbete – 70 procent av all världens socker kommer i dag från sockerrör som odlas i länder med utbredd fattigdom.

För några få år sedan halverades världsmarknadspriset på socker. Priset är i dag så instabilt och lågt att odlare har svårt att täcka sina produktionskostnader, än mindre ha råd att försörja sin familj och kunna låta sina barn gå i skolan. I kombination med ett sjunkande världsmarknadspris sker det också förändringar inom sockermarknaden med regleringar inom EU. Tillsammans med klimatförändringar skapar det stora påfrestningar i samhällen som är beroende av sockerexporten.

Foto: Fairtrade Sverige

 

Det är här Fairtrade verkar för att göra skillnad. I dag kommer Fairtrade-certifierat socker från 19 olika länder i världen. Vi talar om över 60 000 sockerodlare som har valt Fairtrade av en anledning: De anser att Fairtrade gör skillnad för dem i det vardagliga livet.

Fiji, Belize, Paraguay, Mauritius och Jamaica tillhör de fem största sockerproducenterna. Samtidigt är flera länder beroende av sockerexporten, några av dem är Belize, Swaziland och Malawi som står inför stora utmaningar.

Kashinthula Cane Growers i södra Malawi

Malawi är ett av världens fattigaste länder. Landets jordbruk försörjer 85 procent av befolkningen och te, tobak och socker tillhör de viktigaste exporterna. Här råder utbredd fattigdom, bristfällig infrastruktur- och sjukvård. Utbildning är få förunnat. I Malawi är medelåldern bara 16 år, medellivslängden under 50 år.

I Malawi tillhör all mark staten men brukas av enskilda odlare genom olika regleringar. Skörden blir livsviktig för odlarna. Socker går att skörda med maskin men dessa är dyra. Arbetskraften är billigare.

Foto: Fairtrade Sverige

På Fairtrade-certifierade Kashinthula Cane Growers i södra Malawi verkar runt 700 sockerodlare på cirka 1400 hektar. I dessa regioner verkar Fairtrade-certifieringen för att ge odlare möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, motverka fattigdom och skapa en ekonomisk global handel med schyssta regler.

Tydliga förbättringar har gjorts med hjälp av Fairtrade-premien hos Kashinthula Cane Growers. Kooperativets demokratiska organisation har stärkts och 40 procent av Fairtrade-kommittén är kvinnor. Kooperativet har gemensamt bestämt att premien ska användas på tre sätt: 30 procent till lokalsamhället, 40 procent till jordbruksutveckling och återstående 30 procent till plogverksamhet och återplantering.

Nya hus och elnät tack vare premien

Enligt Världsbanken har endast åtta procent av Malawis 17 miljoner människor tillgång till el. Tack vare Fairtrade-premien, bor de flesta av odlarna numera i tegelhus med tillgång till el i stället för de vanligt förekommande lerhusen. Kooperativet har även investerat i 18 nya brunnar för att säkerställa vatten till odlarna och deras familjer, något som länge varit ett problem för regionen.

Foto: Fairtrade Sverige

En grundskola för åk 1-8 har även inrättats tack vare Fairtrade-premien. Den nya skolan innebär nya möjligheter för odlarnas barn som nu har en kilometer att gå till skolan i stället för fem kilometer. Här finns nu även sex nya datorer. Kooperativet planerar även att bygga en högstadieskola specifikt för flickor för att minska barnäktenskap och unga graviditeter.

Skolan som tillhör Kashinthula Cane Growers. Foto: Chris Terry.

 

”Det är inte guld och gröna skogar men med hjälp av Fairtrade arbetar vi för en bättre morgondag”, säger Charity Ndaona Mzongne, sockerodlare i Malawi.

Skördar drabbas av torka och översvämningar

Klimatet i Malawi innebär utmaningar. De senaste fem åren har lång och svår torka bytts av med svåra översvämningar två gånger per år. Under 2016 sjönk avkastningen på socker till hälften av priset 2014, främst just på grund av torkan.

Under regnperioderna tillkommer andra utmaningar: många vägar som inte är asfalterade försvinner, att ta sig till jobbet blir svårt och samhällen blir mycket utsatta. Fairtrade-premien har bland annat bidragit till fyra cykelambulanser för att nå ut till avlägsna byar. Medel har även använts till att köpa in majsmjöl för att säkerställa att familjerna får mat när torkan inträffar.

Felix Marko. Foto: Chris Terry

 

”Nu är jag en lycklig man. Tack vare Fairtrade-certifieringen har jag kunnat bygga ett riktigt hus med tegel och järnplåt. Jag kan skicka mina barn till skolan utan allt för mycket problem och jag har även börjat föda upp getter i en större skala”, säger sockerodlaren Felix Marko, som äger 2,5 hektar i Kashinthula Cane Growers.

Vad kan du som konsument göra?

Förändring sker inte över en natt. Det är även vi på Fairtrade medvetna om. Men genom att höja rösten och verka för världens sockerodlare, tillsammans med en Fairtrade-certifiering som gör tydlig skillnad, skapar vi också utrymme för debatt och eftertanke. Genom att välja Fairtrade-märkt socker bidrar till du till att ge sockerodlare en bättre möjlighet att faktiskt kunna leva på sina grödor.

Visste du att…?

• Handel med socker har bedrivits ända sedan 700-talet.
• Under 1700-talet betraktades socker inte bara som dyrbart sötningsmedel, utan också som eftertraktad medicin – även mot tandvärk!
• 1980 låg sockerkonsumtionen i världen på 90 miljoner ton. I dag ligger den på cirka 170 miljoner ton och ser ut att fortsätta öka.
• Svensken äter i snitt 100 gram socker om dagen. På ett år blir det 37 kilo tillsatt socker!

 

Möt sockerodlare från Kashinthula Cane Growers i Malawi här!

Vill du läsa mer om Fairtrade-märkt socker?

Vill du läsa mer om Fijis sockerodlares utmaningar, gör du det här! 

Läs mer om Fairtrades arbete i Paraguay för att bekämpa barnarbete inom sockerindustrin.