Meny

Internationell träff för världens snart 2000 Fairtrade City-kommuner

Den 14–17 september träffas närmare 200 engagerade politiker, näringslivsrepresentanter, nationella samordnare och lokalt engagerade från 30 länder. Detta för att för elfte gången diskutera rättvis handel i Fairtrade City-diplomerade kommuner som en möjlighet att motverka fattigdom.

Sveriges 67 Fairtrade City-diplomerade kommuner och tre regioner är i gott sällskap av bl.a. London, Bryssel, Rom, San Francisco och Saarbrücken i Tyskland. Konferensen kommer att äga rum i Tyskland, som idag har fler än 480 diplomerade kommuner.

Johanna Lidholm, projektledare för Fairtrade City, är en av dem som ska delta:
”Det ska bli fantastiskt att få möta människor från olika länder och sammanhang, som alla är engagerade i hur vi på lokal nivå kan verka för en global rättvis handel. Jag ser fram emot att dela erfarenheter, inspireras och fortsätta samverka.”

Världens första Fairtrade City

Bruce Crowther, grundaren av Fairtrade City-rörelsen, och Catja Kaloudis i världens första Fairtrade City

Med sikte på Agenda 2030

Grundaren av Fairtrade City-rörelsen Bruce Crowther deltar som en av många inspiratörer och förutom workshops och nätverkande kommer det att organiseras arbetsgrupper kring de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030. Övriga ämnen som också kommer att diskuteras är offentlig upphandling, producenternas villkor, hållbar turism samt utmärkelsen Årets EU-huvudstad för rättvis handel som lanserades av EU-kommissionen under Europaparlamentets årliga rättvis handelsmöte i Bryssel redan 12 oktober 2016.

Ida Hennerdal, projektledare för engagemang på Fairtrade Sverige, åker också till Tyskland:

Jag ser fram emot att lära mig mer om och inspireras av den internationella Fairtrade City-rörelsen! Jag kommer hålla utkik efter tips och goda idéer som kan göra det enklare och roligare att vara engagerad för Fairtrade

Konferensen är organiserad av Fairtrade-initiativet Saarbrücken och Quattro Fair-partnerorganisationerna i Luxemburg, Metz och Trier och i samarbete med Internationella styrgruppen för diplomerade städer, Fairtrade International och World Fair Trade Organization.

Dela