Meny

Isabel Robles Amador, kaffeodlare, Dominikanska republiken

Isabel Robles Amador är sedan många år medlem i kaffekooperativet FEDECARES (Federacion de Caficultores de la Region Sur), som bildades 1985 och blev Fairtrade-certifierat fyra år senare. Hon har odlat kaffe hela livet och vet hur det är att leva och arbeta under svåra förhållanden, inte minst som kvinna.

Isabel-kaffeodlare-fedecares

Isabel Robles Amador, kaffeodlare, Dominikanska republiken

”Jag var fast i hushållet. Födde barn, lagade mat, tvättade. Jag hade inte ens möjlighet att gå i skolan, eller gå på möten. Det fick mig att må dåligt. Men genom kooperativet förstod jag hur viktigt det är med utbildning. För när man studerar lär man sig mer och förstår saker. Det är mindre risk att man blir lurad.”

FEDECARES består idag av cirka 7600 familjejordbruk. Kooperativet har som huvuduppgift att höja medlemmarnas levnadsstandard och ge dem stöd i frågor som bland annat rör jordbruksmetoder och verksamhetsutveckling, diversifiering till nya grödor, miljöhänsyn och ekologisk produktion, marknadsföring och regionalt nätverkande.

Utbildning är en viktig del i utvecklingen för dess medlemmar. Med åren har Isabel tagit en alltmer aktiv roll i kooperativet, framförallt i fråga om att stärka andra kvinnor och sprida vidare den kunskap som hon själv har förvärvat genom olika kurser och utbildningar i kooperativets regi.

”Vi kunde börja med rättvis handel och vi kunde utbilda kvinnorna. Så nu finns det många yrkesverksamma kvinnor här som också driver sina egna gårdar. De har lärt sig att bruka jorden. Vi vill att kvinnorna ska vara delaktiga. Och jag vill fortsätta jobba för att kvinnorna ska få den kunskap som jag har fått.”

Med åren har medlemmarna i FEDECARES, genom ökad kunskap och investeringar i egna produktionsanläggningar, kunnat minska antalet mellanhänder för att själva ta en större del av vinsten.

Den största utmaningen just nu är kafferosten, ett slags svampangrepp som förstör stora delar av produktionen och som förvärras ytterligare genom klimatförändringarna. Lösningen är de resistenta grödor som nu odlas på speciella lotter inom kooperativet och som sedan säljs till medlemmarna. Strategin är långsiktig, tar tid och kostar pengar.

Just därför är det extra viktigt att vi konsumenter fortsätter välja Fairtrade-märkt kaffe när vi handlar. Det ger odlarna en bättre betalning för kaffet samt en Fairtrade-premie som används för investeringar i lokalsamhälle och verksamhetsutveckling.

Dela