Meny

Johnson Kihara, teodlare, Kenya

Johnson Kihara arbetar som teodlare i Kenya. Genom Fairtrade har man sett många fördelar i kooperativet han arbetar på. Bland annat har man med hjälp av Fairtrade-premien investerat i bättre vägar och nya klassrum.

Johnson Kihara, teodlare, Kenya

Johnson Kihara, teodlare i Kenya.

Johnson Kihara är en av drygt 5 000 Fairtrade-certifierade teodlare som är anslutna till Gacharage Tea Factory. Här äger medlemmarna sin egen mark, odlar och plockar sitt eget te och levererar själva sin skörd till uppsamlingscentraler innan tebladen slutligen processas till svart te i den stora fabriken vid Mununga.

”Innan vi blev Fairtrade-certifierade hade vi många problem. Vi har fått bättre vägar, nödvändig utrustning i sjukhusen och i skolorna byggs det klassrum, finansierat genom Fairtrade-premien. Och våra barn är glada för det.”

Teindustrins utmaningar

– Utmaningarna vi normalt möter som teodlare är att tepriset på auktionen ibland är lågt. Det räcker inte för vår försörjning. År 2015 sålde Gacharage blott tre procent av sin skörd som Fairtrade-certifierad, resten gick till den konventionella marknaden och utan den Fairtrade-premie som varje kilo försålt Fairtrade-certifierat te annars ger. Trots detta gav försäljningen förra året premieintäkter på nästan 1,4 miljoner kronor, ett ekonomiskt tillskott som odlarna har valt att investera i bland annat utbildningar inom hållbar produktion, förbättrade vägar, elektricitet och vattenledningar, nya klassrum, skolmaterial och stipendier till elever samt olika inkomstgenererande projekt.

Dela