Meny

José Joaquin Santana, kaffeodlare, Dominikanska republiken

Kaffeodlaren José Joaquin Santana är medlem i producentorganisationen FEDECARES i Dominikanska republiken. FEDECARES består av kaffeodlare från 134 lokala odlarföreningar i 13 provinser i Dominikanska Republiken.

José-Joaquin-Santana-kaffeodlare-Dominikanska-republiken

José Joaquin Santana, kaffeodlare, Dominikanska republiken

Genom Fairtrade har livskvaliteten förbättrats för medlemmarna i kooperativet, bland annat genom investeringar i infrastrukturen, utbildningar för odlarna och främjande av ekologiska metoder.

”Det fanns de som blev sjuka. Det var till och med många som dog. Innan vi hade kontakt med Fairtrade så var situationen sorglig, eftersom vi använde överdrivet mycket bekämpningsmedel. Men genom Fairtrade och mer kunskap kunde vi börja med ekologisk odling, ta hand om jorden och skydda naturresurserna.”

Genom stöd och kunskap har man kunnat växla om från att använda stora mängder kemiska bekämpningsmedel till ett ekologiskt jordbruk. Genom denna omställning får odlarna också ta del av den ekologiska prisdifferentialen, en premie som de får som ett extra påslag utöver Fairtrades minimipris.

Fairtrade-premien har skapat positiva förändringar både för kaffeodlarna och för invånare i lokalsamhället.

– Jag säljer 100 procent av mitt kaffe som Fairtrade-certifierat. Här i området har vi använt Fairtrade-premien till att renovera skolor och en hälsoklinik. Vi har också försett flera lokalsamhällen med elektricitet och byggt broar där det har behövts.

”Jag vill säga till den svenska konsumenten att, innan du dricker ditt kaffe, tänk då på allt arbete som har lagts ned för att producera kaffet.”

Dela