Meny

Karl-Petter Thorwaldsson ny ordförande för Fairtrade Sverige AB

Fairtrade Sverige AB:s nya ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har inte bara en gedigen kunskap om näringslivsfrågor och FN:s globala hållbarhetsmål. Han har också ett stort engagemang för internationellt samarbete och hållbar handel – frågor han anser viktiga för att hantera den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.

De senaste åtta åren har Karl-Petter Thorwaldsson varit LO:s ordförande, en post han i höstas beslutade sig för att lämna. Hans engagemang för Fairtrade, där han nu blivit vald till ordförande, sträcker sig tillbaka till nittiotalet. Det var då han såg märkningen för första gången. Själv köper han alltid Fairtrade-märkta produkter när alternativet finns och han kallar hela idén med Fairtrade-certifieringen för briljant.

– När jag betalar lite mer för ett paket kaffe bidrar jag till att förbättra familjeekonomin för odlare i Östafrika och Latinamerika. Det är det jag gillar med Fairtrade! Genom våra val i butik kan vi förändra levnadsvillkoren för de som producerar det vi dagligen konsumerar.

Ta fasta på viljan att göra rätt

I arbetet med att främja en hållbar handel kan det vara lätt att fastna i ”name and shame”, menar Thorwaldsson. Givetvis bör man peka på när företag gör fel, men för att åstadkomma verklig förändring måste man framför allt visa hur konsumenter och företag kan bidra till att göra skillnad, säger han:

– Om vi tar fasta på människors och företags vilja att göra rätt kan vi på ett positivt sätt främja en hållbar handel. Genom Fairtrade kan vi bidra till en bättre värld varje gång vi konsumerar.

I Coronapandemins spår framstår vikten av en ekonomisk, socialt och miljömässigt hållbar världshandel allt tydligare, menar Thorwaldsson: När stora svenska företag stänger ner produktionen till följd av uteblivna leveranser blir det tydligt hur världen hänger ihop.

– Jag tror att krisen gör att vi breddar vårt synfält och ger oss en insikt i att vi inte kan gå tillbaka till business as usual. Låt oss lära oss något av det här och starta upp våra samhällen med schyssta villkor för de anställda i leverantörskedjorna och med den handlingskraft som krävs för att ta itu med klimatfrågan.

En förebild för hållbar handel

Tror du att Sverige kan positionera sig globalt när det gäller en miljömässigt och socialt hållbar handel?

–Utan tvekan ja! Det gör vi redan och vi är väldigt bra på det. För svenska bolag är CSR (corporate social responsibility) inte bara en marknadsföringkampanj, utan något man aktivt arbetar med. Sverige ska vara en förebild när det gäller hållbar handel – vi har både ekonomiska resurser och medvetenhet.

Hur tänker du kring att barnarbete fortfarande är vanligt förekommande i vissa delar av världen?

– Barn ska inte arbeta, de ska gå i skolan. Det är min uppfattning. Och jag har med egna ögon sett vilken skillnad Fairtrade kan göra. När jag besökte Fairtrade-certifierade kaffeodlare i Nicaragua för några år sedan fick jag se hur de använt premiepengarna till att dra in el i bostäderna. Det gjorde att barnen kunde läsa läxan på kvällarna. Odlarna hade också byggt en skola med hjälp av Fairtrade-premien. Några år senare besökte jag en Fairtrade-certifierad vinplantage i Sydafrika där de anställda hade investerat premien i en förskola/skola.

Samarbeten med aktörer i modebranschen

Som ny ordförande i Fairtrade Sverige AB hoppas Karl-Petter Thorwaldsson kunna bidra med ett stort internationellt kontaktnät – som rymmer engagerade människor inom både civilsamhälle och näringsliv.

– Jag har besökt många bolag utomlands och då bland annat sett hur de arbetar för att motverka barnarbete inom textilindustrin. Jag ser möjligheter till framtida samarbetsprojekt med exempelvis aktörer inom modebranschen när det gäller hållbart producerad bomull. Här tror jag att Fairtrade-märkning i större skala kan spela en stor och viktig roll.

I den globala kris som vi nu står inför är det människor i länder med utbredd fattigdom som drabbas hårdast, poängterar Karl Petter Thorwaldsson. Coronaviruset förväntas leda till en hungerpandemi och World Food Program räknad med att antalet människor som lever i akut matbrist kommer att nästintill fördubblas till 265 miljoner.

– Jag deltog nyligen i ett internationellt möte där man pratade om att många människor i Indien inte kan gå till jobbet då stora delar av samhället stängt ner. Och i brist på inkomst kan de inte heller köpa mat. Fairtrade mobiliserar nu för att hjälpa några av de mest utsatta råvaruproducenterna. Men det räcker inte med Fairtrade, hela världssamfundet måste agera när vi står inför en svältkatastrof.

Fakta: Karl Petter Thorwaldsson
Familj: Sambo med Carina, två barn och ett bonusbarn
Inspireras av: Människor som gör gott – de som ger ett extra handtag för allas bästa i stort och smått.
Drivkraft: Att göra min del för att vår värld ska bli lite bättre att leva i.
Gör helst en söndag: Påtar i trädgården och odlar mina bin.
Äter helst: Min egenodlade sparris.
Senast lästa bok: ”Arnhem” av Antony Beevor. Ser fram emot att påbörja ”Sen for jag hem” – den sista boken i Karin Smirnoffs trilogi.
Bästa teveserien: Vita huset.

Dela