blogg / 14 okt 2015

Klimatförändringarna gör det svårare att odla kaffe

I slutet av förra veckan landade Jennifer Mbuvi och Samson Koskei från Kenya i Sverige. Jennifer jobbar med producentstöd i Kenya och Samson är kaffeproducent och även ordförande för Kenyas kaffenätverk för Fairtrade-certifierade producenter.

Under veckan kommer de träffa företag, organisationer och konsumenter för att berätta om Fairtrade och vilken skillnad det gör. I dag gästbloggar Samson Koskei om hur klimatförändringarna har påverkat kaffeodlare i Kenya.

För medlemmar i vårt kooperativ så har förändringarna i klimatet fått svåra konsekvenser.

Det regnar inte längre när det ska vilket påverkar blomningen och produktion på kaffeträden. De långvariga regnvädren som vi numer dras med gör att översta jordlagret kring kaffeträden sköljs bort tillsammans med den näring som vi tillför. Regnvädren för numer också med sig kraftig åska och blixtar som gör det svårt för odlarna att plocka bären under skördesäsongen. Det leder till att många bär blir kvar för länge på träden och är övermogna när man väl plockar dem, vilket i sin tur leder till sämre kvalité på kaffet och en lägre inkomst för odlarna.

Samson-Koskei-Jennifer-Mbuvi

Samson Koskei & Jennifer Mbuvi. Foto: Ann-Katrin Persson

Fairtrade fyller en viktig funktion för odlarna,

både genom att ge dem resurser för att anpassa sig efter de klimatförändringar som skett men även för att minska sin framtida klimatpåverkan. För oss har det varit ett stort problem att många träd har huggits ner vilket bidragit till förändringarna i klimatet. En viktig del av arbetet handlar om att utbilda odlare i vad som bidrar till förändringar i klimatet, och hur de själva kan arbeta för att minska sin klimatpåverkan.

På torsdag är det Fairtrade Challenge – årets stora Fairtrade-fika och då kommer vi finnas på plats på Stockholm Central och bjuda på Fairtrade-märkt kaffe, te och glass. Ta gärna tillfället i akt och titta förbi på en fika och fråga oss om Fairtrade och vilka utmaningar kaffeodlare i Kenya har. Vi kommer vara på plats mellan kl 9.30-11.30 och 13-17.

/Samson Koskei, kaffeproducent och ordförande för Kenyas kaffenätverk för Fairtrade-certifierade producenter