Utmärkelser

Fairtrade City-diplomerade kommuner kan tävla om utmärkelser såsom Årets Fairtrade City och EU-kommissionens EU Cities for Fair and Ethical Trade Award. 

Årets Fairtrade City

Bland de kommuner som har lämnat in en mer omfattande förnyelseansökan utser Fairtrade Sverige Årets Fairtrade City. I bedömningen utgår vi från två huvudsakliga områden: informations- och engagemangsarbetet och arbetet med offentlig upphandling.

Trollhättan utsedd till Årets Fairtrade City 2020

Fairtrade Sveriges motivering:
”Fairtrade City Trollhättan är ett föredöme vad gäller engagemang och arbete för en hållbar och etisk konsumtion. Trollhättan visar på ett långsiktigt arbete med hög kvalitet. Det finns en god representation i samverkansgruppen från kommunen, civilsamhället och näringslivet. Tillsammans har samverkansgruppen genomfört ett flertal samarbeten och aktiviteter som vänder sig till flera olika målgrupper och som bidrar till en hållbar och etisk konsumtion. Trollhättans Stad har dessutom tydliga och ambitiösa mål för inköp av rättvist handlade produkter i den offentliga upphandlingen.”

Läs mer i artikeln ”Grattis Trollhättan – Årets Fairtrade City 2020”.

EU Cities for Fair and Ethical Trade Award

EU-kommissionens pris EU Cities for Fair and Ethical Trade Award uppmärksammar EU-städer som ligger i framkant i arbetet för hållbar handel, konsumtion och produktion – från vision och strategi till aktiviteter och initiativ – och på så sätt skapar möjligheter för odlare och anställda i andra delar av världen.

Malmö utsedd till EU City for Fair and Ethical Trade 2021

I oktober 2020 blev Malmö vinnare av titeln för sitt föredömliga, holistiska och innovativa arbete med hållbar och etisk konsumtion. Det var andra gången som EU-kommissionen delade ut utmärkelsen och vid samma tillfälle fick Göteborg ett särskilt omnämnande för sitt hållbarhetsarbete inom den offentliga upphandlingen.

Läs mer i artikeln ”EU-kommissionen hyllar Malmö som förebild för hållbar handel”.