Meny

”Konsumenter behöver alternativ som är schyssta hela vägen”

Företaget Sackeus var först i Sverige med rättvist handlande produkter. Nu fortsätter de driva på för en mer rättvis världshandel. ”Vi bevisar att det är fullt möjligt att enbart jobba med rättvis handel och hållbar odling utan kompromisser”, säger Jens Baagøe, vd på Sackeus.

I dag finns det närmare 200 företag i Sverige som säljer Fairtrade-märkta produkter. Ett av dem är Sackeus, som var först i Sverige med att satsa på rättvis handel (Fair Trade) redan på 70-talet.

I början på året lanserade företaget en ny chokladsmak under varumärket Eguale, med smak av citron och ingefära. I februari lanseras även Eguale bryggmalet kaffe, både som mellan- och mörkrost, i landets ICA-butiker. Samtliga Eguale-produkter är i dag Fairtrade- och ekologiskt märkta.

– ICA:s kunder förtjänar ett alternativ som är schysst hela vägen från böna till konsument. Det är positivt att se att konsumenterna i högre utsträckning efterfrågar varumärken som är fast förankrade i tydliga värderingar om hållbarhet och rättvisa, säger Jens Baagøe, vd på Sackeus.

Kaffe från södra Mexiko starten med Fairtrade

Merparten av Eguales kaffebönor kommer från det mexikanska kaffekooperativet UCIRI. Kooperativet bildades redan 1982 som en reaktion på de lokala uppköparnas usla betalning för kaffet. Genom kooperativet kunde bönderna undvika mellanhänder och sälja sitt kaffe direkt till kunder i Europa. Tillsammans med missionären Francisco van der Hoff grundade UCIRI motsvarigheten till dagens Fairtrade-märkning. Syftet var att ge producenter tillträde till en marknad där de fick bättre betalt för sitt kaffe.

–I dag består UCIRI av närmare 1 700 medlemmar. Exporten av kaffe är deras främsta inkomstkälla och deras levnadsförhållanden har förbättrats. Med hjälp av Fairtrade-premien har UCIRI haft möjlighet att bygga bostäder och skolor samt investera i sjukvård, säger Jens Baagøe.

Kaffeodlarna delägare i Sackeus

Det unika med Sackeus är att kooperativet UCIRI är delägare i företaget. Kooperativet får ta del av aktieutdelning men det handlar även om ett utbyte av kunskap från bådas håll.

­–Det handlar om att se till ett hållbart, långsiktigt och mer jämlikt demokratiskt handelssamarbete där producenten har ökat inflytande över den produkt de är med och skapar.

Kafferosten minskar kaffeskörden

Kooperativet UCIRI har länge kämpat för att odlare ska kunna leva på sitt hårda arbete. En av många utmaningar är svampsjukdomen La Roya eller kafferosten som den också kallas. De senaste åren har sjukdomen lett till en drastisk minskning av kaffeexporten. Här spelar Fairtrade en betydande roll.

–Certifieringen skapar möjlighet för odlarna att organisera sig i kooperativ vilket ger flera fördelar såsom en säkrare inkomst för familjen. På grund av kafferosten har gårdarna behövt plantera om flera träd, säger Jens Baagøe.

En annan utmaning som kooperativet står inför är den åldrande generationen kaffeodlare. Flertalet gårdar överges då många i den yngre generationen inte är intresserade av det hårda arbetet med kaffe. Priset på kaffe är dessutom just nu historiskt lågt vilket skapar stora påfrestningar för odlarna.

Dela