nyheter / 12 jun 2015

Konsumentminister Per Bolund vill främja rättvis handel

Konsumentminister Per Bolund bjuder i höst in civilsamhället och näringslivet till ett möte som blir starten för ett gemensamt arbete för mänskliga rättigheter och miljöhänsyn i internationell handel.

Rättvis handel ger producenter i andra delar av världen verktyg att ta sig ur fattigdom. Även om utvecklingen går åt rätt håll så lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom och 168 miljoner barn beräknas arbeta istället för att gå i skolan.

– Vi välkomnar det här engagemanget från Konsumentministern. Vi märker att konsumenter i Sverige tycker det är viktigt att människorna som odlat det kaffe vi dricker och de bananer vi äter ska ha fått schysta arbets- och levnadsvillkor. Vi ser också att fattigdomsbekämpning måste gå hand i hand med att minska klimatpåverkan i världen, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Magdalena-Streijffert-och-Per-Bolund-Fairtrade

När vi köper mat, kläder, blommor eller något annat som importeras från fattigare länder kan vi också bidra till en bättre värld.

– Engagemanget bland svenska konsumenter måste därför kompletteras med att svenska politiker tar ansvar för att främja en mer rättvis handel, säger Per Bolund.

Det finns idag inget land som är en Fair Trade Nation men Wales och Skottland är det inom sina respektive självstyren. Fairtrade Sverige diplomerar idag kommuner och regioner som engagerar sig för rättvis handel. I dagsläget har vi inga kriterier för diplomering av nationer.

– Men vi är vi är väldigt glada för att regeringen nu också vill satsa på att sätta fokus på rättvis handel, och vi deltar gärna i de diskussioner som konsumentministern bjuder in till i höst kring hur vi tillsammans kan jobba vidare med att lyfta denna viktiga fråga, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Här kan du se ett inslag i TV4 nyheterna: