Meny

Monicah Wangui Kamau, rosodlare, Kenya

Monicah och hennes familj har fått konkret nytta av hennes arbete på en Fairtrade-certifierad blomsterfarm. Tack vare Fairtrade har hennes äldsta dotter kunnat studera och läser nu vid universitetet.

Monicah har arbetat på Oserian sedan ca 2003 och det här är hennes första jobb. Hon har en man och tre döttrar. På Oserian jobbar cirka 3 600 anställda varav 1 000 har anställning i det stora packhuset, med viss variation i antal beroende på säsong. Cirka 15 procent av Oserians produktion säljs idag (2016) som Fairtrade-märkt, bland annat till den svenska dagligvaruhandeln.

Monicah Wangui Kamau, rosodlare i Kenya

Monicah Wangui Kamau, rosodlare i Kenya. Foto: Ola Höiden

Livet som rosodlare i Kenya är inte på något sätt enkelt, lönen är ofta svår att leva på trots att den på Oserian är mer än dubbelt så hög som på de flesta andra blomsterplantager i landet.

Lönen på Oserian dubbelt så hög tack vare kollektiv förhandling

– Lönen här är bättre än på andra plantager. Men den är inte tillräcklig. Jag får 10 746 ksh per månad, men med ett barn på universitet och sett till andra kostnader behöver jag ibland förskott för att betala hyran. Men vad vi gör är att prata med facket som sedan förhandlar med ledningen. Det gör skillnad, säger Monicah Wangui Kamau.

Fairtrade-premie till utbildning

På Oserian har premiekommittén valt att satsa mycket pengar på bland annat utbildning för barn och unga i lokalsamhället. Monicahs äldsta dotter är en av de många barn som under åren har fått stipendier genom Fairtrade-premien för sina studier, nu ända upp till universitetsnivå.

”Mina drömmar för framtiden … jag hoppas ha nytta av mitt arbete. Med pengarna jag tjänar vill jag bygga ett hus Och hjälpa mina barn tills de når sina mål.”

Monicah själv har på många sätt stärkts i sitt arbete genom de Fairtrade-kriterier som bland annat syftar till demokratiutveckling och ökad jämställdhet på arbetsplatsen. Sedan en tid tillbaka är Monicah förtroendevald som jämställdhetsrepresentant, en roll som ger henne möjlighet att påverka både mäns och kvinnors arbetssituation till det bättre. 

Dela