Fika på torgen vid diplomeringen av Norrtälje Kommun

nyheter / 20 jun 2018

Norrtälje kommun blir Fairtrade City-diplomerad!

Utveckling med fokus på hållbarhet är något som tar tid och kräver samarbete över gränser. Det menar Ingrid Landin, Styrgruppsordförande för Fairtrade City i Norrtälje som i dag, på kommunens vägnar, tar emot diplom och blir Sveriges 71:a Fairtrade City. ” Det känns fantastiskt roligt och viktigt”, säger Ingrid Landin, Kommunalråd och styrgruppsordförande för Fairtrade City i Norrtälje.

I stadens gula vackra rådhus på Stora torget i Norrtälje är det dags för Fairtrade City-diplomering. Styrgruppen är på plats för att ta emot diplomet. De har de senaste åren arbetat hårt för att bli en Fairtrade-City.

– Det känns fantastiskt kul att få ta emot diplomet och vi är mycket stolta för att kunna bli en Fairtrade City. Arbetet för att bli diplomerad har pågått under flera år och det är fantastiskt att vi äntligen är här, säger Ingrid Landin.

Ökad kunskap om hållbar konsumtion

I våras antog Norrtälje-kommun ett miljö- och klimatprogram. Sedan dess har arbetet med att bli Fairtrade City tagit verklig fart. Ingrid Landin hoppas nu på att medvetenheten kring hållbar konsumtion kommer att öka i Norrtälje.

– Det finns ett stort samhällsengagemang där ute för frågor som rör fattigdomsbekämpning och rättvisa arbetsvillkor. Samtidigt hoppas vi på att öka kunskapen om hållbar konsumtion. Vi vill få fler att förstå hur man som enskild individ kan vara med och göra skillnad på ett större plan. Det handlar om något så enkelt som att förändra konsumtionsmönster för att göra skillnad för världens odlare. Det handlar om ett engagemang tillsammans med många olika partners här i Norrtälje, både bland politiker, inom handeln och bland konsumenterna, säger Ingrid Landin.

Vad gör Fairtrade City-diplomeringen för Norrtälje stad?

– För oss handlar det om en värdegrund där vi som kommun vill visa att vi tar ett globalt ansvar. Alla steg i arbetet med Agenda 2030 är viktiga för en positiv global förändring, säger hon.

Fika på torgen vid diplomeringen av Norrtälje Kommun

Fika på torgen vid diplomeringen av Norrtälje Kommun.

Spännande events väntar till hösten

I dag bor över 60 000 människor i kommunen som ständigt växer, mycket på grund av dess närhet till Stockholm men också för dess unika läge i Roslagen. I höst fortsätter arbetet med Fairtrade City och flera evenemang väntas så som baktävlingar med Fairtrade-certifierade ingredienser, provsmakningar och andra events tillsammans med stadens handel.

Har du något tips till andra kommuner som också skulle vilja bli Fairtrade City?

Det handlar om att ställa om vårt eget konsumtionsbeteende och se till mer hållbara alternativ, både som individ men också som kommun. Att ställa om samhället är ett viktigt arbete som efterfrågas i dag av de allra flesta. Det handlar om ett engagemang på både global och lokal nivå, säger Ingrid Landin.

Generalsekreterare Hewan Temesghen flikar in:

– Genom handel och konsumtion av råvaror och produkter bidrar nu Norrtälje uttalat till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, i andan och visionen med Agenda 2030. Ni är en del av världen och ni har gjort en fantastisk resa, säger hon.

 

Diplomering av Norrtälje kommun

Diplomering av Norrtälje kommun

 

Vill du läsa mer om Fairtrade City hittar du det här.