fbpx
Meny
Ny ledarskapsskola stärker kvinnor på tre kontinenter

Ny ledarskapsskola stärker kvinnor på tre kontinenter

Kvinnor verksamma inom världens jordbruk tillhör en utsatt grupp. Nu startar Fairtrade ledarskapsskola med fokus på att stärka kvinnor och verka för mer jämställda arbetsplatser och samhällen.

I dag utgör kvinnor cirka 43 procent av arbetskraften inom världens jordbruk. Men många av dem står inför stora utmaningar. Faktum är: alltför många kvinnliga odlare och anställda tjänar mindre än män, saknar rätten att äga egen mark och rätten till sin egen lön. Att få gå i skola och utbilda sig är ofta något som många kvinnor får kämpa hårt för. Dessutom förväntas de ta det största ansvaret för barnen och förvisas ofta till hemmet.

På många av världens plantager utsätts kvinnor för kränkningar. Alltför ofta förekommer sexuella trakasserier. Kvinnors kunskap om sina egna rättigheter är ofta mycket låg. Det är något som Fairtrade vill förändra.

Strategi för jämställdhet

Sedan 2016 har Fairtrades jämställdhetsstrategi (Gender Strategy) verkat för att stärka kvinnor i producentorganisationer i Asien, Afrika och Latinamerika. Fairtrades jämställdhetsstrategi syftar till att öka kvinnors deltagande inom kooperativ och på plantager, ge fler kvinnor och unga tjejer möjlighet att ta tillvara på de fördelarna som finns med Fairtrade och adressera de systematiska problem som finns inom jordbrukssektorn rörande jämställdhet.

Som ett led i detta arbete har Fairtrade Network of Asia & Pacific Producers (NAPP) lanserat en ledarskola med fokus på jämställdhet. Programmet ger praktisk träning i ekonomi, förhandlingar och beslut för att öka medvetenhet bland både kvinnor och män om vikten av ett jämställt arbete och samhälle. Ledarskapsskolan verkar även för att få fler kvinnor till ledande positioner och stödja dem i det arbetet.

25 kvinnor och fem män som alla odlar bomull eller nötter har än så länge deltagit i den första utbildningssatsningen, som även planeras ske i Indien och Indonesien inom kort. Programmet spänner över ett år med cirka 30 utbildningstillfällen. En av deltagarna är bomullsodlaren Mirzaayim Mamatalieva från Kirgizistan.

”Jag var mycket angelägen om att lära mig mer om jämställdhet. Vi har alla lika rättigheter vid födseln, därför tror jag att både män och kvinnor bör arbeta lika och stödja och komplettera varandra. Utbildningen har varit till stor hjälp”, säger hon.

Fler kvinnor till ledarpositioner

Mellan 2017 och 2018 har Fairtrade implementerat fem stora projekt med fokus på jämställdhet. I Elfenbenskusten utexaminerades i juni förra året 22 kvinnliga kakaoodlare i ledarskapsprogram. Många av dessa kvinnor har sedan dess blivit valda till kommittépositioner, utvecklat kvinnokommittéer inom sina kooperativ och initierat projekt för att förbättra sina inkomster och liknande. Yadua Adingra är en av kvinnorna som deltagit i programmet. Hon har nu blivit ordförande för kooperativet CAYAT.

”Jag lyckades övertyga kooperativets medlemmar att jag var den rätta för den här positionen tack vare mitt deltagande i ledarskapsskolan för kvinnor. Nu har jag även möjlighet att fortsätta arbeta för kvinnors rättigheter”, säger Yadua Adingra.

Flera satsningar för kvinnor i Latinamerika

I höstas deltog 109 kvinnor från sex olika Fairtrade-certifierade producentorganisationer i programmet ”“Guatemalan Women’s Economic Empowerment and Leadership School”. Tre utbildningstillfällen har även tidigare hållits i El Salvador. Nästa utbildningstillfälle kommer snart att äga rum i Dominikanska republiken.

”Att delta i ledarskapsutbildningen var en fantastisk upplevelse. Jag har lärt mig mycket, särskilt att värdesätta vem jag är och älska mig själv för den jag är”, säger Ana Beatriz Ramírez López, kakaoodlare från kooperativet CIASFA i Guatemala.

Här kan du läsa mer om Fairtrades arbete för jämställdhet.

Här hittar du Fairtrades jämställdhetsstrategi. 

Dela